Öngyilkos merénylőket lőttek le a kínai rendőrök

Vágólapra másolva!
Hat, robbanószerkezettel felszerelt támadóval végzett a rendőrség az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen – jelentette az állami média hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az egyik gyanúsítottra Sulo település lakosai figyeltek fel a délelőtti órákban a helyi üzleti negyedben. A férfi állítólag baltával támadt a rendőrökre, s megpróbált egy robbanószerkezetet működésbe hozni. A támadót lelőtték. Öt, öngyilkos merényletre készülő társával szintén a helyszínen végeztek. A rendőrök egy közeli mikrobuszban további robbanóanyagokra leltek. Az esetnek nincs sem rendőr, sem civil áldozata, sérültje.

Több támadás is volt

Kínában tavaly több súlyos, polgári áldozatokkal járó támadást követtek el a nagyrészt muszlim ujgurok lakta Hszincsiangban. A 2014 májusában indított "terrorellenes kampány" első hat hónapjában hivatalos közlés szerint 15 "terroristasejtet" számoltak fel, és 171 "vallási képzőhelyet" zárattak be, amelyek működtetésében csaknem 240 ember volt érintett. Mintegy 300 esetben léptek fel erőszakos audiovizuális termékek terjesztése miatt.

Régóta feszültség van

A régió hosszú ideje a han kínaiak és a muszlim vallású ujgur nemzetiségűek közötti feszültség és a helyi kormányzatok, rendőrség elleni fel-fellángoló erőszak színhelye. A kínai hatóságok Peking utasítására vaskézzel igyekeznek gátat szabni mindennemű fegyveres lázadásnak, a bíróságok gyorsított eljárásban hozzák meg nem ritkán igen súlyos ítéleteiket.

Az ujgurok hátrányos megkülönböztetéssel vádolják a kínai hatóságokat, amit Peking és a helyi vezetés visszautasít, azt állítva, hogy a külföldről támogatott szakadárok, szélsőséges vallási befolyás alatt álló támadók erőszakos cselekményeikkel a társadalmi stabilitás megingatására törekszenek. A törökkel rokon nyelvet beszélő, muszlim vallású ujgur népcsoport tagjai – az északnyugat-kínai, körülbelül 21 milliós Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakosai – jelenleg a terület népességének megközelítően 45 százalékát adják.