Morog az oroszok elleni szankciók miatt az új görög kormányfő

Syriza leader Alexis Tsipras greets supporters following victory in the election in Athens on January 25, 2015. Greek Prime Minister Antonis Samaras said the nation "had spoken" in handing victory to the anti-austerity Syriza party, and said he hoped the
Alekszisz Ciprasz szerint a görög nép történelmet írt
Vágólapra másolva!
Helyteleníti az Oroszország elleni esetleges újabb szankciók lehetőségét Alekszisz Ciprasz új görög kormányfő. Azt állítja, vele nem is egyeztettek az ezt tartalmazó közös uniós közleményről.
Vágólapra másolva!

Nem tetszik Alekszisz Ciprasz új görög miniszterelnöknek, hogy az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői további szankciók bevezetését helyezték kilátásba Oroszországgal szemben kedden. Ciprasz hivatala még az új görög kormány beiktatása előtt közölte: az új athéni vezetéssel nem konzultáltak a közös nyilatkozatról, és annak tartalmához Görögország nem járult hozzá.

Büntetnének még

Az új görög kormányfő szerint ezzel az unió megkerülte az ilyen esetekben szokásos rendes ügymenetet. Egy uniós forrás az AFP hírügynökségnek viszont jelezte, Brüsszel minden uniós országgal konzultált a nyilatkozatról.

Alekszisz Ciprasz Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács aggasztónak tartja a romló kelet-ukrajnai biztonsági és humanitárius helyzetet, és elítélte a Mariupol elleni rakétatámadást. Közös közleményükben emlékeztettek, hogy decemberben az uniós vezetők úgy döntöttek, szükség esetén készek további lépésekre. Ezért arra kérték a tagállamok külügyminisztereit tömörítő Külügyek Tanácsát, hogy "értékelje a helyzetet, és fontoljon meg minden megfelelő lépést, beleértve további büntetőintézkedések alkalmazását a minszki megállapodások gyors és átfogó megvalósítása érdekében".

Mondott már ilyet

Többen már korábban figyelmeztettek, hogy hatalomra jutása esetén Ciprasz vélhetően akadályozni fogja majd Oroszország uniós szankcionálását. Maga Ciprasz és pártjának, a Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) más tagjai is bírálták korábban az ukrán válsággal kapcsolatban az uniót és Kijevet, és károsnak nevezték a Moszkva elleni szankciókat.

A Sziriza képviselői az Európai Parlamentben rendre nemmel szavaztak az ukrajnai szeparatizmust elítélő, valamint az EU és Ukrajna közti viszony mélyebbre fűzését előirányzó tervezetekre. Az első külföldi képviselő, akit Ciprasz hivatalba lépése után fogadott, az athéni orosz nagykövet volt.