Merényletektől tartanak Nagy-Britanniában

Tower Bridge London
Commuters walk across London Bridge, as Tower Bridge is seen in the background in the City of London on January 25, 2013. Britain's economy shrank 0.3 percent in the final quarter of 2012, a year in which it recorded zero growth, official data revealed on January 25, 2013, placing the country on the brink of a "triple dip" recession. AFP PHOTO/ANDREW COWIE
Vágólapra másolva!
Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a brit hatóságok hamarosan elrendelhetik a legmagasabb szintű terrorkészültséget, mivel attól tartanak, hogy dzsihadista csoportok Nagy-Britanniában is a párizsi vérengzéshez hasonló terrorcselekményre készülnek.
Vágólapra másolva!

A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap név nélkül idézett kormányzati forrása, aki betekintést nyert a legfrissebb hírszerzési helyzetértékelésekbe, elmondta: a Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszély most a legsúlyosabb a skóciai Glasgow repülőtere és a londoni belváros ellen 2007-ben megkísérelt, összehangolt, de végül kudarcba fulladt terrortámadás óta.

A brit kormány tavaly nyáron – elsősorban az Iszlám Állam nevű terrorcsoport jelentette veszélyre hivatkozva – a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültségi szintet. Azóta a „súlyos” kockázatra figyelmeztető riasztási szint van érvényben. Ennek hivatalos meghatározása szerint „nagyon valószínű”, hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

A közlekedés a legsebezhetőbb Forrás: AFP/Andrew Cowie

Kritikus lesz

Az ötfokozatú brit készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási szint van, a „kritikus”, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló nagyszabású merénylet terveiről kap konkrét értesülést.

A The Sunday Timesnak nyilatkozó forrás szerint a brit elhárító szolgálatok úgy ítélik meg, hogy Nagy-Britannia nincs messze ettől a riasztási szinttől.

A brit biztonsági szolgálatok szerint Nagy-Britanniában akár 150 olyan szélsőséges iszlamista is lehet, aki végre tudna hajtani a párizsi vérengzéshez hasonló fegyveres támadásokat.

A vasárnapi menet előtt hatalmas a készültség Párizsban Forrás: AFP/Eric Feferberg

A közlekedés a legsebezhetőbb

A lap forrásai szerint a szakszolgálatok különösen a brit közlekedési hálózatot tartják sebezhetőnek. A cikk szerint az elhárítás máris több merénylettervet meghiúsított azzal, hogy a brit közlekedési infrastruktúra érzékeny pontjain dolgozó iszlamista sejteket azonosított. Ezek a hatósági gyanú szerint bennfentes információkat szolgáltattak ki merényleteket tervező dzsihadista társaiknak.

A The Sunday Times értesülései szerint a párizsi merénylet után fegyveres rendőri egységeket telepítettek a jelentősebb londoni francia intézményekhez, valamint a Londont franciaországi és belgiumi célállomásokkal összekötő Eurostar szuperexpresszek szerelvényeire is, a nagy-britanniai zsidó intézmények környékén pedig megerősítették a rendőri járőrszolgálatot.

Amerikai-brit csúcstalálkozót tartanak a jövő héten Washingtonban

David Cameron brit miniszterelnökkel tart kétnapos találkozót Barack Obama amerikai elnök a jövő héten Washingtonban – jelentette be a Fehér Ház. A találkozón témák széles körét tervezik megtárgyalni az Iszlám Állam elleni fellépéstől kezdve az ukrán válságon és az ebolajárványon át a gazdasági növekedés élénkítésének lehetőségeiig.