Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megérkezett a lelőtt túszok holtteste Tel-Avivba

Vágólapra másolva!
Megérkezett a tel-avivi repülőtérre a párizsi kóser boltban megölt négy zsidó férfi holttestét és az áldozatok hozzátartozóit szállító repülőgép.
Vágólapra másolva!

Az El Al izraeli légitársaság gépe helyi idő szerint 4.30-kor landolt a repülőtéren. Az áldozatokat délben helyezik végső nyugalomra a Jeruzsálem nyugati részén, egy 750 méter magas hegyen elterülő Har-Hamenuhót temetőben, ugyanott, ahol eltemették a három évvel ezelőtti toulouse-i merénylet áldozatait is, három zsidó iskolás gyereket és egy fiatal rabbit, akikkel egy algériai származású iszlamista, Mohamed Merah végzett.

A kormányfő is elmegy a temetésre

A temetésen várhatóan gyászolók sokasága vesz részt.

A gyászszertartáson jelen lesz Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök más izraeli vezetőkkel együtt, illetve a francia kormány képviseletében Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter is.

A bolt áldozatai zsidók voltak

A Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap elleni, tizenkét áldozatot követelő múlt heti szerdai merénylet után két nappal, pénteken egy 26 éves férfi, Amedy Coulibaly több túszt ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban.

Gyertyák, koszorúk, virágcsokrok a párizsi kóser bolt előtt. Az áldozatokra emlékeztek Forrás: AFP/Jacques Demarthon

A túszdrámának négy ártatlan halálos áldozata volt, mindnyájan zsidók: két, húszas éveiben járó férfi, illetve egy negyven- és egy hatvanéves férfi is meghalt. Egyikük a bolt alkalmazottja volt, a másik három pedig vásárolni ment oda.

Megszaporodtak a zsidókat ért támadások

A merénylet megdöbbenést váltott ki Izraelben. Franciaországban az elmúlt években megszaporodtak a zsidók közösséget érő antiszemita támadások. Izrael 1948-as megalapítása óta először tavaly Franciaország vált az Izraelbe irányuló zsidó kivándorlás fő kiinduló pontjává 6600 emberrel, szemben az előző évi 3400-zal. A francia zsidó közösség létszámát 5-600 ezerre becsülik, ez a harmadik legnagyobb a világon az Egyesült Államok és Izrael után. Az Izraelbe költözők legfontosabb indítéka vallási jellegű, de egyre többen vannak, akik a bizonytalanság miatt távoznak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről