Lejárt a váltságdíj fizetésére adott határidő

Vágólapra másolva!
Egyelőre semmit nem tudni az Iszlám Állam fogságában lévő két túsz sorsáról, a váltságdíj fizetésére adott 72 órás határidő magyar idő szerint reggel 6:50-kor lejárt. A dzsihádisták szóvivője azt ígérte, hogy hamarosan közleményt adnak ki.
Vágólapra másolva!

Az japán tévétársaságnak sikerült kapcsolatba lépnie az Iszlám Állam egyik illetékesével, aki azonban semmit nem volt hajlandó mondani a túszok sorsáról, sem pedig arról, hogy tárgyaltak-e a japán kormánnyal.

Csak annyit mondott, a japánok „vallástalanok, akik háborúban állnak az Iszlám Állammal, és hamarosan közleményt adnak – számolt be a Japan Times internetes oldalán.

Az egyik túsz anyja könyörgött fia életéért

A japán kormány még mindig próbálja elérni a két túsz kiszabadítását, a 47 éves Goto Kendzsi 78 éves édesanyja, Isido Dzsunko pedig néhány órával a határidő lejárta előtt könyörgött a fia életéért – jelentette a Reuters.

„A fiam, Keidzsi nem az iszlámban hívők ellensége… Csak meg akarta menteni a barátját. Már gyerekkorában is mindig a gyengéket védelmezte. Anyaként csak imádkozni tudok a szabadon bocsátásért. Ha ” – mondta a könnyeivel küszködve újságírók előtt.

Abe Sindzó a hírre megszakította közel-keleti látogatását Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Japán nem fog bombázni

A japán kormány egyébként a miniszterelnöki iroda kérésére megvizsgálta, van-e az országnak jogi alapja arra, hogy katonai támadást indítson az Iszlám Állam ellen, és arra a következtetésre jutott, hogy a válasz nemleges.

A Reuters birtokába került dokumentum ugyanakkor „elfogadhatatlan terrorista cselekménynek” minősíti a két japán állampolgár túszul ejtését. A japán alkotmány megtiltja a hadsereg külföldi való bevetését, Abe Sindzó kormányfő azonban egy ideje már törekszik a tilalom enyhítésére.

A dokumentumból egyébként az sem derül ki, hogy a hadsereg felkészült-e egyáltalán a beavatkozásra egy ilyen válsághelyzetben.