Felpörgeti Bulgária a délkeleti vasfüggöny építését

Vágólapra másolva!
Könnyebben épülhet fel a bolgár-török határra a menekültek ellen készülő szögesdrót kerítés újabb szakasza a bolgár parlament döntése nyomán. Többek között mentesítették a közbeszerzés alól a 82 kilométeres újabb szakasz megépítését.
Vágólapra másolva!

Bulgária felgyorsítja a török határon emelt kerítés újabb szakaszának megépítését, a menekültáradat megfékezése érdekében. Erről a bolgár parlament döntött szerdán. A képviselők nagy többsége szavazott igennel a javaslatra, aminek értelmében elhárítják a bürokratikus akadályokat előle, és mentesítik a közbeszerzési eljárás alól a török határon létesített szögesdrót kerítés további szakaszának megépítését.

A szögesdrót kerítést 82 kilométerrel toldják meg, az építés várható költsége 90 millió leva (14,5 milliárd forint) lesz. A védőkerítés felhúzásával az ország azt üzeni a Közel-Keletnek és Afrikának, hogy

– közölte a szavazás előtt Miho Mihov tábornok, a parlament védelmi bizottságának vezetője.

A 275 kilométer hosszú bolgár-török határon 2014-ben húzták fel a három méter magas védőkerítés első, 30 kilométeres szakaszát. A belügyminisztérium szerint ennek köszönhetően az előző évi 11 ezerről hatezerre csökkent a Bulgária területére lépő menekültek száma. A bolgár kormány szerint az Európai Unió (EU) legszegényebb országa képtelen ennyi menekült befogadására.

Bojko Boriszov kormányfő korábban közölte: Bulgária a kerítés megépítésével havi 1,2 millió dollárt (324,6 millió forintot) takaríthat meg a járőrözés költségén. Szófia több mint ezer rendőrt vezényelt a térségbe a menekültáradat visszaszorítására.