Évekig készíthették elő a párizsi merényleteket

Vágólapra másolva!
Az al-Kaidának számtalan úgynevezett alvó sejtje van Európában, amelyek évekig készítenek elő terrorcselekményeket. Ilyen lehetett a Kouachi testvéreké és Amedy Coulibalyé is – állítja Morten Storm, aki az al-Kaida tagja volt a 2000-es évek elején, majd átállt, és kémkedett a szervezet ellen.
Vágólapra másolva!

Storm úgy véli, a csoport alaposan átgondolt és megszervezett támadást hajtott végre a szólásszabadság és a nyugati világ ellen.

„A tapasztalataim alapján állíthatom, hogy ezeknek az embereknek sikerült elhitetniük a francia elhárítással, hogy már nem szélsőségesek, bár valamikor azok voltak. Ügyesen elterelték magukról a figyelmet, alvó sejtként működte, aztán egyszer csak lecsaptak – mondta Storm az ABC Newsnak.

A dán Storm hazája, valamint a brit és az amerikai hírszerzés számára kémkedett, és könyvet is írt kettős életéről.

Rendőrségi helikopter a köröz a nyomda fölött a túszejtés idején Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Kimondottan európaiakat keresnek

Állítása szerint 2012 előtt évekig kémkedett az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) ellen is, amelyik vállalta a párizsi merényleteket – vagyis abban az időszakban is, amikor amerikai illetékesek szerint Said Kouachi Jemenben kapott terrorista kiképzést.

A fivérekről ugyan soha nem hallott korábban, de elmondta, hogy Anwar al-Awlaki, a szervezet egyik amerikai származású, magas rangú vezetője többször is kérte őt, hogy szervezzen be európaiakat, akik szabadon utazhatnak, és a kiképzésük után merényleteket követhetnek el odahaza.

A jemeni kiképzőtáborokat a világ minden tájáról származó kiképzők vezetik, akik korábban otthon komoly katonai tapasztalatokat szereztek – mondta Storm.