Eleshet a donyecki repülőtér

Vágólapra másolva!
A kelet-ukrajnai szakadárok kedd esti bejelentése szerint a hónapok óta ostromlott donyecki Nemzetközi Repülőtér a mai napon teljesen Novorosszija hadseregének ellenőrzése alá került.
Vágólapra másolva!

A kelet-ukrajnai hadszíntéren történtekkel foglalkozó ukrán sajtóban teljesen a donyecki reptér körül kialakult kritikus helyzet jegyében telt a nap. A szakadár fegyveresek délután öt óráig adtak ultimátumot a terminálokat védő kormánykatonáknak a távozásra. Ellenkező esetben "nem érik meg a holnapot", mivel kellő tüzérségi erőt sikerült összpontosítaniuk, hogy egy szálig kifüstöljék őket.

Egyedül maradtak

„Két irányból is lőnek bennünket 400 méterről ágyúkkal és harckocsi-lövegekkel. A terminált már harmadik napja folyamatosan tűz alatt tartják. A mieink részéről semmilyen tüzérségi támogatást nem kapunk. Annyi bizonyos, hogy mi nem adjuk fel az állásainkat. Várjuk az erősítést” – jelentette kétségbeesve délután a repteret védő „kiborgok” egyike.

Összedőlt a torony

Az internetes közösségi portálokon közzétett információk szerint a szakadárok elsősorban az irányítótoronyra összpontosították a tűzerejüket, ahol a kormányerők számos lőállást építettek ki. A torony végül nem bírta tovább a szakadatlan bombázást és összedőlt.

A reptér irányítótornya a bombázások előtt, és után Forrás: Origo

A helyzet komolyságát támasztja alá, hogy Volodimir Grojszman parlamenti elnök délután személyesen folytatott telefonbeszélgetést a repülőteret védő erők parancsnokával, ezt követően azonnal bekérette a Rádába a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt.

Ukránosan nyersen

A telefonos eszmecsere egyik fültanúja elmondta, hogy a társalgás „emelkedett hangvételű volt” és a felek „nyersen fejezték ki magukat”.

Kiborgok

A kijevi vezetés egyelőre nem deklarálta alá a donyecki reptér elestét. A reptér védőit azt követően nevezte el kiborgoknak az ukrán sajtó, hogy a szakadárok a nyár folyamán bejelentették az elfoglalását. Azt mondták, a kormánykatonák közül senki sem maradt életben. Ezzel szemben még aznap menekülniük kellett a fedezékekből rájuk zúduló válaszcsapás elől. Ha élők nem maradtak, nyilván csakis kiborgok foglalhatták vissza a repülőteret – írták akkoriban az ukrán lapok.