Egy tanú szerint orosz egység lőtte Mariupolt

Vágólapra másolva!
Az ukrán kormány rendkívüli állapotot vezetett be a harcok sújtotta Donyeck és Luhanszk megyékben, országosan pedig emelt szintű riadókészültséget rendelt el. Közben egy szakadárokhoz csatlakozott rendőr azt állította: orosz katonai egység hajtotta végre a Mariupol elleni véres szombati tüzérségi támadást.
Vágólapra másolva!

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök jelentette be a kormány kijevi ülésén a rendkívüli állapot bevezetését. A cél a lakosság biztonságának garantálása, így ugyanis valamennyi kormányzati szerv munkáját a lehető legjobban összehangolhatják - tudósított az MTI.

Oroszok lőttek

Az ukrán hatóságok vasárnap őrizetbe vettek egy volt ukrán rendőrtisztet, aki csatlakozott a szakadárokhoz. Azzal gyanúsítják, hogy részt vett a Maruipol elleni támadásban.

A rendőr azt állítja, hogy orosz katonai egység hajtotta végre a véres akciót; a vallomástételről készült videofelvételt Valentin Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetője mutatta be hétfőn újságíróknak.

Felrobbant töltetet húznak ki a földből egy mentőcsapat tagjai Mariupolban Forrás: MTI/AP/Jevgenyij Maloletk

Ötször lőttek

Az ukrán állampolgárságú gyanúsított, Valerij Kirszanov elmondta, hogy a rakétatámadást végrehajtó szakadár egység parancsnoka egy Pepelnek, azaz Hamunak nevezett orosz állampolgárságú katonatiszt, egy orosz tüzérségi alakulat parancsnoka.

Kirszanov vallomása szerint öt rakétatámadást hajtottak végre – tudósított az ukrán Interfax. Nalivajcsenko a hírügynökségnek elmondta, hogy a támadást csak azért fejezte be az egység, mert hírét vették, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői elindultak abba a térségbe, ahonnan lőttek.

Az EBESZ a vizsgálat eredményéről később közleményt is adott ki.

Irány a határ

A támadás után az egység közvetlen utasítást kapott műholdas telefonon keresztül arra, hogy induljon az orosz határhoz, és vigye magával a négy Grad rakétavetőt, valamint egy Tulipán ágyút, amelyeket az akció során használtak.