Drezda után Lipcsében tartottak iszlámellenes demonstrációt

Vágólapra másolva!
A drezdai központú Pegida nevű mozgalom mintáját követve nagyszabású tüntetést rendezett szerda este a Legida nevű szerveződés Lipcsében, a várt 60 ezernél azonban jóval kevesebben jelentek meg a demonstráción, és többen voltak az ellentüntetők.
Vágólapra másolva!

A lipcsei önkormányzat késő este kiadott becslése szerint a Legida felvonulásán 15 ezren meneteltek, a 19 bejelentett ellendemonstráción pedig összesen 20 ezren jelentek meg. A Legida radikálisabb és határozottabb a Pegidánál, és szervezői között van a helyi szélsőjobboldali szubkultúra több ismert szereplője - mondta a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal szászországi szervezetének elnöke.

A lipcsei rendőrség vezetői a rendszerváltás idején tartott tömegtüntetések óta a legnagyobb szabású mozgósítást rendelték el, több mint 4 ezer rohamrendőrt vezényeltek ki a Legida-felvonulás és az ellendemonstrációk biztosítására. A rendet mégsem sikerült fenntartani.

Ellentüntetők egy csoportja a főpályaudvarnál megpróbált áttörni egy kordont és összecsapott a rendőrökkel, míg a Legida felvonulásán bántalmaztak egy újságírót, több kollegáját pedig megfenyegették - jelentette az MDR regionális közszolgálati televízió. Az MDR riportere szerint Lipcsében sokkal "durvább" volt a hangulat, mint a Drezdában tavaly október óta zajló hétfő esti Pegida-demonstrációkon, amelyeken eddig nem történt számottevő rendbontás.