Izraelbe is beszivároghatott az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Terrorista sejt létrehozásával vádolnak hét izraeli arabot. Állítólag az Iszlám Állammal álltak kapcsolatban, és merényleteket tervezgettek.
Vágólapra másolva!

Hét izraeli arabot vettek őrizetbe és helyeztek vád alá, amiért állítólag létrehozták az Iszlám Állam dzsihadista csoport első izraeli sejtjét, és támadásokra készültek az országban - közölték vasárnap a jeruzsálemi hatóságok.

Tagadnak

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat szerint a sejt tagjai találkozóikon a dzsihadista ideológiát fejtegették, Molotov-koktélokat készítettek és bárányokon gyakorolták a lefejezést, amit embereken is végre akartak hajtani. A vád szerint fegyvereket is megpróbáltak beszerezni, és merényletet akartak elkövetni egy izraeli tiszt ellen. Az illetőket még tavaly novemberben és decemberben vettek őrizetbe.

Az igazságügyi minisztérium szerint a hét férfit illegális csoporthoz tartozással, terrorizmus támogatásával és külföldi ügynökökkel való kapcsolatfelvétellel vádolják. A vádlottak ártatlannak vallották magukat, bár a Sin Bét azt állította, hogy korábban nyomozóiknak beismerték, támadásokra készültek.

Szíriában is harcolnak

A Sin Bét január 4-én arról számolt be, hogy az Izrael által megszállva tartott Ciszjordániában már feloszlatott egy, az Iszlám Államhoz köthető terrorista sejtet. Izrael területén azonban a vasárnap nyilvánosságra hozott ügy az első eset, amelyben az Irakban és Szíriában jelentős területeket birtokló szélsőségesekhez tartozással vádoltak embereket.

Bár az izraeli arabokra nem jellemző a fegyveres erőszak, a Sin Bét szerint a mostani ügy azt jelzi, hogy fennáll a veszélye, hogy radikalizálódnak. A belbiztonsági szolgálat szerint 30 izraeli arab harcolhat jelenleg Szíriában az Iszlám Állam oldalán.