Ágyúval lőtték ki az autóbuszt

Vágólapra másolva!
Tüzérségi lövedék talált el egy utasokat szállító autóbuszt kedden Kelet-Ukrajnában, legalább tíz ember meghalt, tizenhárman pedig megsebesültek - jelentette a Reuters brit hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A találat az ukrán hadsereg által felállított egyik ellenőrzőpontnál érte a járművet a Donyeck várostól délre fekvő Volnovaha település közelében. A körzetben kilenc hónapja összecsapások zajlanak a kormányerők és az oroszbarát szakadárok között.

"Tíz ember életét vesztette, legalább tizenhárman megsebesültek" - mondta egy neve elhallgatását kérő helyi sajtószóvivő. A tájékoztatás szerint az autóbusz civileket szállított a még a kijevi kormány ellenőrzése alatt álló utolsó kelet-ukrajnai stratégiai nagyvárosból, Mariupolból.

Kijev: az oroszbarát szakadárok voltak!

Vjacseszlav Abroszkin, az ukrán belügyminisztérium Donyeck megyei részlegének vezetője Facebook-oldalán azt írta, hogy a szakadárok hajtottak végre tüzérségi támadást az ellenőrző pont ellen, és találtak el egy civileket szállító autóbuszt.

Később a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet (ATO) parancsnokságának sajtóosztálya azt közölte, hogy hat civil vesztette életét, és mintegy húszan sebesültek meg a Volnovaha melletti Buhasz faluban, miután szeparatisták Grad rakéta-sorozatvetővel tüzet nyitottak az ellenőrző pontra.

A sajtóosztály szerint az érintett ellenőrző pontnál nincsenek katonai állások. Szerintük ez arról tanúskodik, hogy a szakadárok szándékosan civileket támadnak. A parancsnokság információi szerint a lövedéket, amely az ellenőrző pontnál a civilek közé csapódott, a szakadárok ellenőrzése alatt lévő területről, Sztarobeseve település felől lőtték ki.

Szakadárok: nem mi voltunk!

Az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" védelmi minisztériumának szóvivője viszont cáfolta, hogy az oroszbarát szakadároknak bármi közük lenne az incidenshez. Közlése szerint Volnovaha térségében csak egy ukrán ellenőrző pont van, de az kívül esik a szakadár tüzérség hatótávolságán, ezért nem is tudják azt lőni.