Izrael győzelmet ünnepel

Vágólapra másolva!
Izraelben győzelemként értékelték, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította a palesztin államiság megteremtéséről szóló határozattervezetet, de a palesztinok már a következő diplomáciai lépéseket fontolgatták a szerdai döntés után.
Vágólapra másolva!

Cahi Hanegbi, a jobbközép Likud párt által delegált izraeli külügyminiszter-helyettes szerint a javaslat elvetése azt mutatja, hogy elbukott a palesztinok erőfeszítése a zsidó állam elszigetelésére, és győzött a békét közvetlen tárgyalások révén elérni szándékozó politikai álláspont.

Izrael elégedett

„A szavazás eredményével csakis elégedett lehet a szomszédainkkal békére vágyó összes izraeli" - mondta Hanegbi a közszolgálati rádiónak. Azt is kijelentette, hogy ha a palesztinok a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) csatlakoznak, akkor ennek a lépésnek ők lesznek a legfőbb kárvallottjai, mert meg lehet majd vádolni őket a terrorban való részvételükért.

Már tudják, mit lépnek

Cipi Livni, az izraeli ellenzéki baloldali pártszövetség egyik vezetője is üdvözölte a palesztinok kudarcát, és a rádióban arra figyelmeztetett, hogy ezek után Mahmúd Abbász palesztin elnök különféle nemzetközi egyezményekhez fog csatlakozni Izrael diplomáciai elszigetelése érdekében.

Aláírások

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint Abbász szerdán élő televíziós közvetítésben aláírta a palesztin területek csatlakozási kérelmét a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, valamint további mintegy húsz nemzetközi egyezményt, köztük a háborús bűncselekményekről és az emberiesség elleni bűncselekményekről szólókat.

Félnivaló

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a statútum aláírására reagálva úgy vélekedett, hogy nem Izraelnek, hanem magának a Palesztin Hatóságnak van félnivalója az ICC-től. Abbász a Hamásszal alakított egységkormányt, egy "terrorszervezettel", amely "akárcsak az Iszlám Állam, háborús bűncselekményeket követ el" - hangoztatta Netanjahu. Az ICC-dokumentum aláírására utalva kijelentette, hogy Izrael el fogja hárítani Abbásznak "egy diktátum benyújtására tett kísérletét, ahogy megakadályozta a BT-határozat elfogadását is".

ENSZ BT

A jeruzsálemi közszolgálati rádió palesztin forrásokból úgy értesült, hogy a palesztinok emellett várhatóan ismét az ENSZ BT-hez fordulnak a jövő hónapban, miután kicserélődik a testület öt ideiglenes tagja.
Az ENSZ BT kedden elutasította a Jordániai által benyújtott határozattervezetet, amely előírta volna, hogy Izrael 2017 végéig vonuljon ki az általa 1967-ben megszállt palesztin területekről. A BT 15 tagja közül nyolc támogatta a javaslatot, de annak elfogadásához legalább kilenc ország támogatására lett volna szükség. Ha meglett volna a kilenc voks, akkor az Egyesült Államok vétójogával élve akadályozta volna meg a döntést.

Két ellenszavazat

A testületben két ellenszavazat volt: az állandó tag Egyesült Államoké és a nem állandó tag Ausztráliáé. Öt állam tartózkodott, köztük az állandó tag Nagy-Britannia. A további állandó tagok - Kína, Oroszország és Franciaország - támogatták a tervezetet.

Diplomáciai siker

Izraelben diplomáciai sikerként könyvelik el, hogy nem volt szükség a megígért amerikai vétóra, miután Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek az utolsó pillanatban sikerült meggyőznie a tartózkodásról Nigéria képviselőjét. Ugyanakkor kudarcnak tekintik, hogy Franciaország – szemben az előzetes várakozásokkal - támogatta a palesztinok kérését.

Az izraeli külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy bekéreti Franciaország izraeli nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy Párizs támogatta a határozattervezetet.