970 ember boldog, hogy megmenekült

Vágólapra másolva!
Kilencszázhetven illegális bevándorlót mentett ki az olasz parti őrség szerdán egy teherhajóról, amely legénység nélkül, sorsára hagyva tartott az olasz partok felé.
Vágólapra másolva!

A parti őrség közlése szerint tragédiát sikerült megakadályozni, mivel az embercsempészek, mielőtt elhagyták a fedélzetet és sorsukra hagyták a menekülteket, a hajót automata vezérlésre kapcsolták és a part felé irányították. A parti őrség beavatkozása nélkül a hajó nekiütközött volna a pugliai partoknak - közölte a hatóság.

Versenyfutás az idővel

A mentőművelet "versenyfutás volt az idővel" - mondta a sajtónak Filippo Marini parancsnok, a parti őrség tisztje. A Blu Sky M nevű, moldovai felségjelzésű hajó csak néhány tengeri mérföldre volt a partoktól, amikor a parti őrség emberei egy helikopterről a fedélzetére ereszkedtek és Gallipoli kikötőjébe kormányozták "az olasz csizma sarkánál". A hatóságok első megállapítása szerint többnyire szíriai menekültek tartózkodtak a fedélzeten, köztük sok terhes asszony és gyerek. Egy feltételezett embercsempészt őrizetbe vettek.

Segélyhívások

A hajóról előzőleg, kedd este Korfu szigete közelében segélyhívást adtak le, feltehetően az egyik utas. Amikor a parti őrség csónakjai megközelítették a hajót, a kapitány azt állította, hogy minden rendben van. Sajtóértesülések szerint a Blue Sky M már napok óta hajózott a Görögország nyugati és Olaszország déli partjai között elterülő Jón-tengeren.

Nem példa nélküli

Túlélők beszámolói szerint a Földközi-tengeren tevékenykedő embercsempészek gyakran hagyják magukra, sőt néha fel is borítják az illegális bevándorlókat szállító hajókat, hogy ne kerüljenek a hatóságok kezére. 2014-ben több mint százezer illegális bevándorlót mentettek meg a tengeren Olaszország közelében.