Ukrajnát is megbénította a hóvihar

Hóvihar, Ukrajna
Vágólapra másolva!
Több mint félezer településen szűnt meg az áramszolgáltatás, és tucatnyi főközlekedési útvonalat tett járhatatlanná az éjjeli hóvihar Ukrajnában. Fennakadásokat okoz a hó Romániában és Szerbiában is.
Vágólapra másolva!

Kedd reggelre 516 településen szűnt meg az áramszolgáltatás Ukrajnában az éjjeli heves széllökések és a vezetékek eljegesedése miatt. Az elektromos hálózatban bekövetkezett meghibásodások leginkább déli területeket – Odessza, Herszon és Mikolajiv megyéket – sújtották.

Hóból ássa ki autóját egy sofőr valahol Ukrajnában Forrás: http://www.profi-forex.org

A nem csituló hóátfúvások miatt az országutak egy részén korlátozásokat vezettek be, ami elsősorban a kamionok és a távolsági autóbusz-járatok forgalmát érintik. Országszerte csaknem háromezer jármű került a hó fogságába. A mentőegységek több mint ötezer utazót juttattak el az utakról melegedőkbe.

Odesszát teljesen elvágta a hó a külvilágtól. A Fekete-tenger partján fekvő kikötővárost semmilyen irányból nem lehet megközelíteni, még légi vagy vízi úton sem, mert a vihar miatt a repülőteret és a kikötőt is le kellett zárni. A lezárás Ukrajna fekete-tengeri partvidékén összesen kilenc kikötőt érint.

Havasak az utak, némelyiken nem is lehet közlekedni Romániában Forrás: Origo

A romániai közlekedésben is fennakadásokat okoz a szélvihar és az erős havazás. A Kárpát-kanyartól délkeletre fekvő Vrancea, Buzau és Braila megyék országútjait lezárták a hófúvások és a rossz látási viszonyok miatt. A térségben három vonat is elakadt a hótorlaszokban, és a légi közlekedés is akadozik.

Hótorlaszok és szél nehezíti a közlekedést Szerbiában is. A szerb–magyar határ térségében 10-11 centiméteres a hótakaró, az utakat folyamatosan tisztítják, a határátkelők közúton megközelíthetők. Szerbiában kötelező a téli gumi használata mind a négy keréken, és a településeken kívül a hólánc is.