Százak kerültek kórházba a szennyezett levegő miatt Teheránban

Vágólapra másolva!
Az IRNA iráni állami hírügynökség arról számolt be kedden, hogy légúti panaszokkal és szívproblémákkal kezelnek a teheráni kórházakban mintegy 390 embert, további 1434, hasonló tünetekkel küzdő pácienst pedig járóbeteg-ellátásban részesítettek.
Vágólapra másolva!

Télen különösen erős a légszennyezettség Iránban, s a fővárosra gyakran rákkeltő gázokat tartalmazó ködfelhő telepszik. Az iráni lakosság panaszai miatt a hatóságok bejelentették, hogy szerdán zárva tartanak az iskolák és korlátozzák a járművek forgalmát Teheránban. Emellett azt tanácsolták a betegeknek és az időseknek, hogy maradjanak otthon.

Az iszlám köztársaság fővárosa az egyik legszennyezettebb város a világon: a 12 milliós metropolisz területén több mint négymillió autó kipufogógázai mérgezik a levegőt. A légszennyezettséget fokozza, hogy a város 1100-1700 méteres tengerszint feletti magasságban, hegyekkel körülvett völgyben fekszik, ahol könnyedén megül a füstköd. Emellett az iráni járművek különösen sok üzemanyagot fogyasztanak, és az autósok gyakran rossz minőségű benzint használnak.

Az iráni egészségügyi minisztérium adatai szerint 2012-ben a légszennyezettség 4500 ember halálát okozta Teheránban, míg vidéken mintegy 80 ezren haltak meg emiatt.