Ezrek tiltakoztak Moszkvában Putyin kritikusának elítélése miatt

Moszkva, 2014. december 30.
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető támogatói tüntetnek a politikus nevét felmutatva a moszkvai Manyézs téren 2014. december 30-án. Ezen a napon Navalnijt egy bíróság jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte csalás és pénz
Moszkva, 2014. december 30. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető támogatói tüntetnek a politikus nevét felmutatva a moszkvai Manyézs téren 2014. december 30-án. Ezen a napon Navalnijt egy bíróság jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte csalás és pénzmosás miatt. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Vágólapra másolva!
Ezrek vonultak a moszkvai utcákra, hogy tiltakozzanak Alekszej Navalnij és testvlére elleni ítélet miatt. A két férfit csalás miatt ítélték el, de az ügyészség szerint általuk megkárosított cég azt állítja, nem szenvedett kárt. A tüntetésen Navalnij is megjelent, őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!

Több ezren tiltakoztak kedden Moszkvában, a Vörös tér közelében Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus és testvére ügyében hozott bírósági ítélet miatt. A tiltakozók szerint az ítélettel a testvérpárnak az ország vezetését bíráló kritikáit torolta meg a hatalom. A tüntetésen házi őrizetét megszegve maga Navalnij is megjelent, akit őrizetbe vettek a rendőrök. Twitter-oldalán ezt írta: "Őrizetbe vettek, de ezt nem tehetik meg mindenkivel".

A megkárosított nem tud kárról

Navalnijt és testvérét előzőleg három és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Míg Alekszej Navalnij felfüggesztett börtönt kapott csalás és pénzmosás vádja miatt, testvérét, Oleget letöltendőre ítélték. Ezen kívül meg is kel téríteniük az Yves Rocher francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának a vád szerint okozott 4,4 millió rubeles (20,2 millió forint) kárt, valamint és mindkettejükre 500 ezer rubeles (2,3 millió forint) pénzbüntetést is kiszabtak.

Tüntetők Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A jogász végzettségű Navalnijt - aki sűrűn ostorozta az orosz elit korruptságát, és bírálói szerint a Nyugat támogatását élvezi – azzal vádolták, hogy megkárosították az Yves Rocher oroszországi leányvállalatát. A vádat annak ellenére is fenntartotta az ügyészség, hogy az Yves Rocher orosz leányvállalatának pénzügyi igazgatója, Christian Melnik, azt állította, cége semmilyen kárt nem szenvedett amiért a Navalnij fivérek szállító cége dolgozott nekik.

Előrehozott ítélet

A teljes határozatot csak januárban kézbesítik a vádlottaknak, de az ítélet érdemi részét váratlanul már kedden, a tervezettnél két héttel korábban ismertették. Ennek feltehetően az volt az oka, hogy a fivérekkel rokonszenvezők ne készülhessenek fel egy nagy tüntetésre. Navalnij azonban - akit február óta az ítélet jogerőre emelkedéséig házi őrizetben tartanak - az ítélethirdetés után tüntetésre szólította fel híveit.

Az orosz rendőrség felszólította a tiltakozókat, hogy hagyják el a helyszínt, és 100 tüntetőt előállított.

Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Maja Kocijancic, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője politikai indíttatásúnak nevezte az orosz bíróság ítéletét. Szerinte a gyanúsítottak ellen felhozott vádakat nem bizonyították be a bírósági eljárás során.

A Pussy Riot nevű orosz punkegyüttes a a tüntetés hírveréseként kedden közzétett egy videofelvételt, amelyen négy jólöltözött sepreget a Vörös Téren, majd seprűikre felpattanva boszorkányként átrepülnek a Kreml falán.