Megsarcolták a segélyszállítmányt az ukrán ellenőrzőpont őrei

Vágólapra másolva!
Csak a követelt kenőpénz megfizetése után engedték tovább a Harkiv és Donyeck megyék határán álló rendőri ellenőrzőpont fegyveresei a kárpátaljai önkéntesek által összegyűjtött segélyszállítmányt.
Vágólapra másolva!

A Donyeck megyei Szvatove községben létesített menekülttábor lakói részére összegyűjtött meleg ruházatokból, takarókból és tartós élelmiszerekből álló kárpátaljai segélyszállítmányt a kupjanszki blokposton tartóztatták fel, a hétfő reggeli órákban.

Feltúrták az egész szállítmányt

„Az ukrán kormányerők ellenőrzőpontján szolgáló, símaszkokat viselő rendőrök fegyvereikkel demonstrálva kényszerítették megállásra a járműveket. Durván feltúrták és átforgatták az egész szállítmányt.” – számol be a történtekről privát Facebook-oldalán Natalija Zotova, a Deutche Welle tudósítója.

Forrás: Origo

Pénzt követeltek

Elmondása szerint a fegyveresek rövid tanakodás után pénzt követeltek a továbbhaladási engedélyért cserébe. A segélyszállítmány kísérőinél mindössze 300 hrivnya (kb. 15 euró) volt, amit bosszús fejcsóválással fogadtak el, majd kegyesen útnak engedték a járműveket.

Nem ez az első eset

„A segélyszervezetek szerint nem ez volt az első, hasonló eset a Harkiv megye határán létesített ellenőrző pontokon. Kétségbeejtő, hogy ezek a szemét fattyak a leszerelésük követően háborús veterán státusért folyamodhatnak majd, az ezzel járó valamennyi állami támogatással és kedvezménnyel egyetemben.” – zárja sorait Zotova, aki maga is aktív szerepet vállal a kelet-ukrajnai hadiállapot károsultjainak megsegítésében.