Felfüggesztették az elveszett utasszállító keresését

Vágólapra másolva!
Elveszett a kapcsolat Indonéziában vasárnap egy személyszállító repülőgéppel, a hatóságok nagy erőkkel keresik a járatot, amely Szingapúrba tartott. Az indonéz hírügynökség szerint a gép feltehetően lezuhant. A mentőalakulatok megkezdték a kutatást, de éjszakára felfüggesztették.
Vágólapra másolva!

Az AirAsia malajziai székhelyű fapados légitársaság QZ 8501-es járata Surabayából Szingapúrba tartott, amikor eltűnt a jakartai légi irányítás műszerei elől, helyi idő szerint 6 óra 17 perckor, azaz közép-európai idő szerint 0.17-kor.

Feltehetően lezuhant, de hogy hol, azt még nem tudni Forrás: AFP/Sutanta Aditya

A kapcsolat a felszállás után 42 perccel veszett el, amikor vélhetőleg a Jávai-tenger fölött, Borneó és Jáva között járt. Az Airbus A320-200 típusú gépnek közép-európai idő szerint 1.30-kor kellett volna megérkeznie.

AirAsia Indonesia flight QZ8501 útvonala Forrás: BBC

Feltehetően lezuhant

Később az Antara indonéz állami hírügynökség az illetékes hatóságok szóvivőjére hivatkozva azt jelentette, hogy a valószínűleg lezuhant gép roncsai a Szumátra és Borneó közötti Belitung szigettől 145 kilométerre lehetnek.

Ez a nő azt mondta a sajtónak, hogy lekéste a repülőgépet, pedig ő is ezzel a járattal utazott volna Forrás: AFP/Mohd Fyrol

A felhőkön is túl

Hadi Mustofa, az indonéziai közlekedési minisztérium illetékese korábban azt közölte, hogy előzőleg a pilóta az útvonal módosítására, nagyobb magasságba való emelkedésre kért engedélyt, hogy elkerülje az előtte lévő felhőket. A gép ezt követően eltűnt a légi irányítás radarjának képernyőjéről.

Az AirAsia közleményben erősítette meg, hogy a gép rossz időjárási körülmények miatt lezuhant, a jakartai közlekedési minisztérium azonban még túl korainak tartotta az információ megerősítését.

A remény hal meg utoljára. Az elveszett családtagokat keresik Forrás: AFP/Juni Kriswanto

Felkutatására nagy erőket mozgósítottak mindkét ország hatóságai. A keresésbe bekapcsolódott a szingapúri légierő és a haditengerészet is.

Később Hadi Mustofa azt közölte, hogy a kutatást éjszakára felfüggesztik, és reggel 7 órakor folytatják majd. Mint mondta:

Több mint 160-an utaztak

Az utasok és a személyzet együttes létszámát 162 főre teszik az újabb jelentések. A brit hírügynökség felsorolása szerint 149 indonéz, három koreai és egy-egy szingapúri, brit és malajziai utas volt, köztük 16 gyerek és egy csecsemő, és ehhez adódik hétfőnyi személyzet.

Nem tudni egyelőre, hogy pontosan hányan utaztak a repülőn Forrás: AFP/Mohd Fyrol

A The Straits Times című, szingapúri központú lap internetes oldala szerint az induláskor bejelentkező 155 utas megoszlása hetven férfi, 68 nő, 16 gyerek és egy csecsemő volt. A lap azt is megjegyzi, hogy az utaslistán szereplők közül 23-an nem jelentek meg a beszálláskor: 11 férfi, nyolc nő és négy gyermek, az utóbbiak között három csecsemő.

A The New Straits Times című malajziai lap Twitter-oldalán azt írta, hogy órákkal később műszaki okokból visszafordulásra és kényszerleszállásra kényszerült az AirAsia egy maláj belföldi járata, amely Pinang és Langkawi szigete között közlekedett.

A térségben korábban eltűnt és a mai napig sem került elő a maláj légitársaság MH-370-es járata. A történtekről itt találja az Origo részes cikkét. Meglepő feltételezéseknek jártunk utána.