A pilóták hibáztak, amikor meghalt a macedón államfő

Vágólapra másolva!
A pilóták több hibája volt az oka annak a légi szerencsétlenségnek, amiben 2004-ben Boszniában életét vesztette Borisz Trajkovszki macedón államfő - állapította meg a most lezárult nemzetközi vizsgálat.
Vágólapra másolva!

A pilóták sorozatos hibája volt a meghatározó elem a gép lezuhanásában - mondta egy szkopjei sajtótájékoztatón Omer Kutic, a nemzetközi vizsgálóbizottság elnöke. A testület az utóbbi években dolgozott az ügyön. A közlemény megerősíti a Boszniában a 2004. február 26-án bekövetkezett baleset után lefolytatott nyomozás következtetéseit.

Kilencen haltak meg a tragédiában

A Beechcraft 200 Super King Air típusú elnöki repülőgép szerencsétlensége leszállási kísérlet közben történt, rossz időjárási viszonyok között, Mostar repülőterének közelében, hegyvidéki területen. A fedélzeten lévő mind a kilenc ember életét vesztette.

Merényletre gyanakodtak

Az egyik áldozat - egy elnöki tanácsadó - családjának egy ügyvédje 2012-ben úgy nyilatkozott a macedón sajtónak, hogy a gépet egy harci repülő lőtte le, és amikor földet ért, az utasait kivégezték. Ennek a bejelentésnek a nyomán indult az új, most lezárult nemzetközi vizsgálat.

Az esetről bővebben itt olvashat. A holttest megtalálásáról szóló, szintén korábbi cikkünket pedig ide kattintva tudja elolvasni.