Moszkvának már papírja is van a NATO fenyegetéséről

Orosz rakéták Varsói Szerződés
A column of Russia's air defence system S-400 Triumf launch vehicles rolls at the Red Square in Moscow, on May 9, 2014, during a Victory Day parade. Thousands of Russian troops marched today in Red Square to mark 69 years since victory in World War II in a show of military might amid tensions in Ukraine following Moscow's annexation of Crimea. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
A Nyugattal kiéleződött feszültség miatt Oroszország átírta katonai doktrínáját, az új változat az ukrajnai konfliktust és a NATO keleti bővítését a saját biztonságát fenyegető veszélyként határozza meg.
Vágólapra másolva!

A Vlagyimir Putyin elnök jóváhagyásával közzétett új szöveg a doktrína alapvető védelmi jellegét nem változtatja meg. Az orosz nemzetbiztonsági tanács szerint a doktrína átdolgozása válasz volt a jelenlegi észak-afrikai, szíriai, iraki és afganisztáni helyzetre. A tanács felrója a világ „vezető államainak” – ezen feltehetően mindenekelőtt az Egyesült Államokat érti – hogy különféle módszerekkel fenyegetik a független államokat saját érdekeik érvényesítése céljából.

Éberebben őrködik az orosz hadsereg Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Az eszközök között szerepel, hogy magánkatonai szolgálatokat vetnek be, szítják a lakosság elégedetlenségét, radikális és szélsőséges szervezeteket támogatnak, hogy más államokban elérjék kitűzött céljaikat. Emellett konkrét veszélyként említik, hogy a NATO támadófegyvereket helyezett át az orosz határ közelébe, beleértve a tervezett amerikai rakétaelhárító rendszert is.

Sarkosan fogalmaztak

A doktrína szerint Oroszország fenntartja magának a nukleáris fegyverek bevetésének a jogát egy ellene vagy szövetségesei ellen irányuló agresszió vagy az állam fennmaradását veszélyeztető fenyegetés esetére. A megelőző csapás kifejezés nem szerepel a szövegben, noha egyes orosz lapok korábban tudni vélték, hogy beleveszik.

A mostani doktrínában új elemként szerepel az a kitétel, amely szerint a fegyveres erők egyik fő feladata, hogy biztosítsák az orosz nemzeti érdekeket az Északi-sarkvidéken, mivel az ottani kontinentális talapzatban rejlő ásványkincsek és energiahordozók stratégiai jelentőségűek az ország számára. Szakértők szerint a sarkvidéki területek fejlesztése szavatolja Oroszország energetikai és gazdasági biztonságát, függetlenségét.