Összetűztek az aktivisták és a rendőrök

nk20141212
A december 11-én és 12-én készült képeken jól látszik, ahogy egyik napról a másikra kiszorították a Hongkong belvárosában hónapok óta tüntetők táborát
Vágólapra másolva!
Újabb összetűzések voltak a demokráciapárti hongkongi tüntetők és a hatóságok között, 37 demonstrálót vettek őrizetbe.
Vágólapra másolva!

A rendőrség szerint a tüntetők el akartak torlaszolni több utat a kínai különleges közigazgatási övezet Mong Kok negyedében. Az őrizetbe vettek életkora 13 és 76 év között van.

Összetűzés Hongkongban az aktivisták és a rendőrök között Forrás: AFP/Dale De La Rey

Decemberben már több demonstrációi is volt

December első felében a hatóságok felszámolták a területfoglalást, és őrizetbe vettek több mint 200 embert, amiért ellenszegültek a rendőri intézkedésnek. Az aktivisták akkor azt ígérték, új eszközökkel folytatják polgári engedetlenségi mozgalmukat a kormány ellen. Csütörtökön újabb tüntetés volt, akkor 12 embert vettek őrizetbe.

A december 11-én és 12-én készült képeken jól látszik, ahogy egyik napról a másikra kiszorították a Hongkong belvárosában hónapok óta tüntetők táborát Forrás: AFP/Isaac Lawrence

A polgári engedetlenség új korszaka

Hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek utcai tiltakozásokba, mert nem akarták elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A diákok és aktivisták mozgalma akkor bővült területfoglalásokká, amikor a rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen.

A mozgalom volt, hogy megbénította Hongkong forgalmát, és az aktivisták szerint a polgári engedetlenség új korszakát hozta el a kelet-ázsiai metropoliszban, ahol a lakók egy része mindinkább tart a kínai központi kormány növekvő befolyásától.