Egyelőre elengedték az államfő sértegetőjét

Mehmet Emin Altunses szabadlábon
Vágólapra másolva!
Elengedték pénteken az államfő megsértésének vádjával vizsgálati fogságba helyezett tizenévest Törökországban, így szabadlábon várhatja ügyének folytatását.
Vágólapra másolva!

Mehmet Emin Altunses - egy baloldali csoportosulás tagja - szerdán vádolta meg korrupcióval Recep Tayyip Erdogan konzervatív elnököt. A 16 éves fiú egy, az 1930-as években iszlamisták által meggyilkolt tanár tiszteletére tartott megemlékezésen szólalt fel az ország középső részén fekvő Konya városában.
Amennyiben bírósági eljárás során bűnösnek találják, akár négyéves börtönbüntetést is kaphat. A fiú ártatlannak vallja magát. A bírósági eljárás kezdetének időpontját még nem tűzték ki.

Fasiszta módszerek

Az ellenzék hevesen bírálta a fiú vizsgálati fogságba helyezését, és azzal vádolták a kormányzatot, hogy fasiszta módszereket alkalmaz. Az ügy a közösségi hálón is nagy visszhangot váltott ki.
Ez az első eset Törökországban, hogy kiskorút zártak be az államfő megsértéséért.

Mehmet Emin Altunses szabadlábon Forrás: Mehmet Emin Altunses Facebook oldala

Korrupciós botrány

Tavaly decemberben az akkor még a miniszterelnöki posztot betöltő Erdogan kormányát súlyos korrupciós botrány rengette meg, amely során több bizalmasát is megvádolták a hatóságok. Emiatt Erdogan nem sokkal később több száz rendőrt és ügyészt helyeztetett át vagy bocsátatott el, és megbuktatására irányuló összeesküvésnek minősítette a korrupciós vádakat.

Vissza az iszlám gyökerekhez

Erdogan a mérsékelten iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja élén 2002-ben került hatalomra. A kezdeti időszakban számos demokratikus reformot hajtott végre, megzabolázta a nagypolitikába is beavatkozó hadsereget. A NATO-szövetségesek az országot a muzulmán demokrácia mintaképének tekintették. Ám az utóbbi években Erdogannak azt vetették a szemére bírálói, hogy rendszere tekintélyelvű irányba tart, egyre inkább az iszlám gyökerekhez tér vissza, és türelmetlen a nézeteit ellenzők iránt.