Egy szerencseszám vetett véget a missziónak

obama schiffer cikk
TAMPA, FL - SEPTEMBER 17: U.S. President Barack Obama speaks during a visit to the U.S. Central Command at the MacDill Air Force Base on September 17, 2014 in Tampa, Florida. Obama visited the base to receive a briefing from his top commanders at CENTCOM, on the strategy to degrade and destroy ISIL. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Köszönetet mondott az amerikai katonák rendkívüli afganisztáni szolgálatáért Barack Obama amerikai elnök. 
Vágólapra másolva!

Barack Obama tengerészgyalogosokat köszöntve úgy fogalmazott, az Egyesült Államok biztonságban van, hála az amerikai katonák és családtagjaik áldozatának.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok több mint 13 évig harcolt Afganisztánban. Kiemelte, hogy az idei rendkívüli év, mert hamarosan véget ér a katonai misszió. "Afganisztán nem lesz többé a terrorizmus forrása" - hangsúlyozta. Obama egy hete Hawaii-n azt mondta, a világ biztonságosabb lett, Afganisztánnak esélye van arra, hogy újjáépüljön.

13 év után ért véget az afganisztáni misszió Forrás: AFP/Joe Raedle

A terrorizmus forrását elzárták

Az Egyesült Államok és a NATO december 8-án ünnepélyesen véget vetett az afganisztáni harci küldetésnek, amely a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után, a tálib szélsőségesek vezette kormány elmozdításának céljából indult.

A jövőre kezdődő, Eltökélt Támogatás elnevezésű misszióban húsz ország mintegy 12 ezer katonája képezi ki és látja majd el tanácsokkal az afgán biztonsági erőket. Barack Obama ugyanakkor nemrég engedélyezte az amerikai erőknek, hogy hadműveleteket indítsanak a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fegyveresei ellen, kiszélesítve ezzel azoknak az amerikai erőknek a küldetését, amelyek Afganisztánban maradnak az év vége után is.