Zaharcsenko: Láttam, amint lelövik a maláj gépet

Ukrajna felett lelőtt maláj gép, roncsok
TOPSHOTS A part of the Malaysia Airlines Flight MH17 at the crash site in the village of Hrabove (Grabovo), some 80km east of Donetsk, on August 2, 2014. Shelling today forced international experts to abandon part of the crash scene of the downed Malaysia Airlines jet in east Ukraine as sniffer dogs working elsewhere on the vast site helped uncover the remains of more victims. 298 people were killed when the Malaysian airliner was shot down over Ukraine on July 17. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Hiába állapodtak meg csütörtökön fogolycseréről a Kelet-Ukrajnában érintett háborús felek, a béketárgyalások ismét elakadtak. Új időpont nincs, Kijev nem reagál. Az egyik szeparatista vezér viszont meglepő hírrel állt elő.
Vágólapra másolva!

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője azt állítja, látta, amint július 17-én Kelet-Ukrajna felett lelőtték Malaysian Airlines MH17-es járatát. Olekszandr Zaharcsenko – akinek szavait az ukrán Unian hírügynökség idézte – az után beszélt erről egy donyecki sajtótájékoztatón, hogy az orosz Komszomolszkaja Pravda napilap egy anonim ukrán légiirányítóval készített interjút, aki azt állította: a malájok Boeing-777-esét az ukrán légierő egyik Szuhoj-25-ös vadászgépe lőtte le.

Az MH17-es roncsai Kelet-Ukrajnában Forrás: AFP/Bulent Kilic

Az Unian arra figyelmeztet, hogy Zaharcsenko szavait érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen a maláj gép több mint 9000 méter magasan repült – miközben ismertetője szerint a Szu-25-öst legfeljebb 7000 méteren lehet bevetni –, és érthetetlen az is, hogy a szeparatista vezér miért hallgatott a hírről több mint öt hónapon át.

Újabb kudarc Minszkben

Közben – mindössze két nappal az után, hogy újrakezdődtek – ismét megszakadtak az ukrán válság rendezését célzó minszki béketárgyalások. Az EBESZ, Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok képviselőiből álló kontaktcsoport négy hónapi szünet után szerdán ült össze újból, és csütörtöki tájékoztatás szerint elvi megállapodást kötöttek az ukrán kormányerők és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok közötti korlátozott, de jelentős fogolycseréről. Utóbbi a péntek esti órákban el is kezdődött, az egyezmény értelmében a népköztársaság 150 fegyveresét kapja vissza, cserébe elenged 222 ukrán egyenruhást.

Zajlik a fogolycsere Donyeckben Forrás: AFP/Vasily Maximov

A további egyeztetések kapcsán a szakadárok egyik képviselője, Gyenyisz Pusilin az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy az EBESZ-szel együtt előkészítették ugyan a tárgyalások újabb körét, Kijev azonban nem reagált. Mihail Zurabov kijevi orosz nagykövet szerint nem is tűztek ki újabb időpontot. Közben a béketárgyalásokat bonyolító Fehéroroszország külügyminisztere, Dmitrij Mirocsnik az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a minszki vezetés továbbra is kész vendégül látni a feleket.