Háromszáz mozi kezdte vetíteni a Sony botrányfilmjét

sony hacker film
Két hete a Sony Pictures került a hackerek célkeresztjébe
Vágólapra másolva!
A Sony filmstúdió számítógépes rendszerét feltörő hackerek fenyegetései ellenére több mint 300 független moziban vetíteni kezdték csütörtökön szerte az Egyesült Államokban a The Interview című filmet, amely témája - az észak-koreai diktátor meggyilkolására szőtt képzeletbeli CIA-összeesküvés - miatt kiváltotta a kelet-ázsiai ország haragját.
Vágólapra másolva!

A film első Los Angeles-i vetítésén megjelent a két rendező, Evan Goldberg és Seth Rogen - utóbbi az egyik főszereplő is James Franco mellett -, hogy köszönetet mondjon a rajongóknak a támogatásért és azért, hogy eljöttek megnézni a filmet. A vetítések nagy részére hamar elfogyott minden jegy.

A film miatt a Sony Pictures hackerek célkeresztjébe került Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A moziüzemeltetők és a nézők egyaránt azt mondták újságíróknak, hogy szerintük nincs mitől tartaniuk. A nézők közül sokan azt mondták, azért váltottak jegyet a filmre, hogy kiálljanak a szólás és a választás szabadsága mellett.

A botrányt okozó filmszatíra forgalmazását a nagy, több ezer termet üzemeltető mozihálózatok nem vállalták, mert a Sony Pictures komputerrendszerét feltörő internetes kalózok erőszakkal fenyegették meg azokat a filmszínházakat, amelyek műsorukra tűzik a filmet.

Észak-Koreában nem örültek a Kim Dzsongunt kifigurázó alkotásmak Forrás: AFP/Koreai Állami Hírügynökség

A hackertámadás és a fenyegetések miatt a Sony úgy döntött, inkább nem dobja piacra a 44 millió dolláros produkciót, de emiatt olyan sokan bírálták - köztük Barack Obama amerikai elnök és George Clooney filmsztár -, hogy a filmstúdió meggondolta magát, és az interneten is elérhetővé tette a filmet..

A bírálók attól tartottak, hogy a film dobozba zárásával Hollywood veszélyes precedenst teremt az öncenzúrára. Az orosz külügyminisztérium védelmébe vette Észak-Koreát a vitatott film ügyében. Észak-Korea tagadja, hogy köze lenne az akcióhoz, de dicsérte azokat, akik elkövették a kibertámadást.