A korrupcióról beszélt karácsonykor a spanyol király

Vágólapra másolva!
A korrupció felszámolásának szükségességét hangsúlyozta első karácsonyi tévébeszédében a néhány hónapja trónra lépett VI. Fülöp spanyol király, akinek nővére ellen nemrég emeltek vádat egy adócsalási ügyben.
Vágólapra másolva!

Bár a király név szerint nem említette nővérét, Krisztina hercegnőt, beszédében leszögezte, hogy "nem lehet különleges elbánásban részesíteni" a köztiszteletben álló posztokat betöltőket, és "a közhivatal-viselés nem lehet a haszonszerzés vagy a meggazdagodás eszköze". Mindazonáltal azt is megjegyezte: biztató, hogy egyes korrupcióval vádolt elöljárókat bírósági eljárások során vonnak felelősségre tetteikért.

Az uralkodó elfogadhatatlannak nevezte az ország lassú gazdasági kilábalását és a magas munkanélküliséget. Emellett Katalónia és Spanyolország összetartozását hangoztatta. A karácsonyi beszéd - amit a tévében minden évben milliók néznek - hagyományosan a legfontosabb megnyilatkozása a spanyol királyoknak. VI. Fülöp most először intézett karácsonyi beszédet a nemzethez azóta, hogy júniusban - apja, I. János Károly lemondása után - átvette a trónt.

Hatmillió eurót sikkasztott

A beszédnek külön pikantériát ad, hogy hétfőn úgy döntött a Palma de Mallorca-i felsőbíróság, hogy két rendbeli adócsalás vádjával bíróság elé kell állnia Krisztina hercegnőnek. Ez az első eset, hogy a spanyol királyi család egy tagját arra kötelezik, hogy jelenjen meg egy bíróság előtt. A királyi család tekintélyét erősen megtépázó korrupciós ügy elsőrendű vádlottja a hercegnő férje, aki az ügyészek szerint mintegy hatmillió eurót sikkasztott el

A hercegnő és férje elleni eljárás mindazonáltal csak egy volt az utóbbi idők spanyolországi korrupciós ügyeinek hosszú sorában, amelyek az ország több nagyobb politikai pártját, sőt Rodrigo Rato korábbi gazdasági minisztert, a Nemzetközi Valutaalap egyik volt vezetőjét is elérték.