Poggyászkezelő segített a fegyvercsempészeknek

Vágólapra másolva!
Vakmerő csempészhálózat leleplezését jelentette be egy New York-i ügyész. A csoport legalább öt éve szállított illegálisan fegyvereket egyesült államokbeli repülőgépjáratokon a Delta Air Lines légitársaság egy poggyászkezelőjének segítségével.
Vágólapra másolva!

Kenneth Thompson brooklyni ügyész sajtóértekezleten számolt be az ügyről, egy nappal azután, hogy Atlantában vádat emeltek egy repülőtéri csomagkezelő ellen, aki kézipoggyászban juttatta fel a fegyvereket az utasszállító járatok fedélzetére. Az ügyész azt mondta, a hatóságokat a brooklyni fegyveres erőszakcselekmények visszaszorítása érdekében indított vizsgálat vezette az elkövetők nyomára.

Nem szeretne senkit sem ijesztgetni, mondta Thompson, de a nyomozók által megismert részletek „valóban ijesztőek”, és a légiközlekedés biztonságának „égbekiáltó” megsértésére mutatnak rá.

Videóra vették

Szavai szerint Mark Quentin Henry, a Delta Air Lines légitársaság volt alkalmazottja a nyomozás adatai szerint csak idén legalább 17, Atlantából New Yorkba tartó repülőgép fedélzetére vitt fel fegyvereket, kollégája, egy bizonyos Eugen Harvey segítségével.

Henryt december 10-én vették őrizetbe, miután a nyomozók az atlantai repülőtéren videóra vették a ténykedésüket a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtérre tartó reggeli járat indulása előtt. Henryt New Yorkba érkezése után is kamerával követték, egészen brooklyni otthonáig. Ott a nyomozóknak beismerte, hogy fegyverek vannak a hátizsákjában.

Töltényekkel együtt szállított

A lőfegyvereket Henry a hozzájuk való töltényekkel együtt szállította, „úgyhogy bármikor betárazhatott és lövöldözni kezdhetett volna” – mondta az ügyész. A hálózat tagjainak tevékenysége Thompson szerint „a terrorizmus szempontjából tényleges fenyegetést jelentett, akár egy robbanószerkezetet is könnyedén felvihettek volna bármelyik gépre”.

A vád szerint Henry 129 pisztolyt és más lőfegyvert szállított le megrendelőjének, köztük (nagy tűzerejű) támadó fegyvereket is.