Hamarosan melegek is adhatnak vért az Egyesült Államokban

véradás, vérvétel, vér, véradó, donor, fecskendő
2413420 Russia, Moscow. 04/17/2014 A donor gives blood at the Blood Center of the Federal Medical and Biological Agency in Moscow. Grigoriy Sisoev/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Három évtizedes gyakorlatot változtathatnak meg hamarosan az Egyesült Államokban, miután a gyógyszer- és élelmiszerellenőrző hatóság is támogatja, hogy meleg férfiak is adhassanak vért.
Vágólapra másolva!

Az AIDS-válság kitörésének éveiben tiltották meg az Egyesült Államokban, hogy meleg és biszexuális férfiak vért adhassanak – ez a gyakorlat változatlanul a világ legtöbb országában.

Az FDA azt javasolja, hogy a jövő év elejétől azok a meleg férfiak is adhassanak vért, akiknek az előző egy év alatt nem volt homoszexuális kapcsolatuk. Ezzel az Egyesült Államok csatlakozik többek között Ausztráliához, Japánhoz és Nagy-Britanniához, ahol ez már szintén megengedett.

A leadott vért mindenképpen viszgálják Forrás: RIA Novosti/Grigoriy Sisoev

Diszkriminatív a tiltás

Melegszervezetek szerint az eddigi, életre szóló tilalom diszkriminatív, erősíti a melegekkel szembeni sztereotípiákat, és tudományosan sem megalapozott, hiszen ma már a nyolcvanas évekkel ellentétben léteznek fejlett HIV-szűrések.

A változást támogatják az amerikai vérbankok is, amelyek egyébként is elvégzik a HIV-tesztet az összes leadott véren – igaz, ez csak akkor mutatja ki a fertőzést, ha az már legalább tíz napja megjelent a véráramban, emlékeztetett jelentésében a CBS News. Így van egy rövid időszak, ami alatt a vírus nem kimutatható.

A melegek szerint a tilalom diszkriminatív Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A legtöbb fertőzött még mindig meleg

Hivatalos statisztikák szerint az amerikai népesség két százalékát teszik ki a meleg vagy biszexuális férfiak, ugyanakkor még mindig ők adják az új HIV-fertőzöttek legalább 62 százalékát.

Az enyhítéssel sem ért egyet minden melegszervezet. Sokan úgy vélik, a lépés csak jelképes, mert az egyéves cölibátus követelménye változatlanul életre szóló tilalmat jelent a gyakorlatban.