Ukrajna feladta a semlegességét

Vágólapra másolva!
A NATO várja az ukránokat.
Vágólapra másolva!

Az ország tömbön kívüli státusának feladásáról és a NATO-csatlakozáshoz vezető út megkezdéséről döntött kedden az ukrán parlament. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint ez csak kiélezi a szembenállást az ország délkeleti régióiban, Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pedig azt mondta, hogy Ukrajna a döntéssel katonailag Oroszország potenciális ellenségévé válik.

A semlegesség nem vált be

A törvényt Petro Porosenko elnök arra hivatkozva nyújtotta be a parlamentben, hogy "az Ukrajnával szembeni orosz agresszió" és "a Krím törvénytelen elfoglalása" miatt nem tartható az ország tömbön kívülisége. A jogszabályhoz csatolt magyarázat szerint a semlegesség politikája nem volt hatékony. A tömbön kívüliséget Ukrajna egy 2010-ben Viktor Janukovics akkori elnök által kihirdetett törvényben vállalta. Moszkva korábban többször is arra szólította fel Ukrajnát, hogy tartsa fenn semlegességét, és maradjon távol a NATO-tól.

Út Európába

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy a törvény elfogadása Ukrajna "európai és euroatlanti integrációjához fog vezetni". A NATO szóvivője Brüsszelben így reagált: a szövetség ajtaja nyitva áll, és Ukrajna a NATO tagjává válhat, ha úgy akarja, valamint teljesíti az ehhez szükséges feltételeket, és betartja a szövetség alapelveit.