Felrobbantottak egy vasúti hidat Mariupolban

Vágólapra másolva!
Komolykárokat okozott a robbanás a Donyeck megye déli részén fekvő város egyik vasúti hídjában. A hatóságok szerint merénylet történt.
Vágólapra másolva!

A keddre virradó éjjel történt detonáció során megsérült a híd egyik fontos tartóeleme, ezért jelenleg szünetel a vasúti forgalom a központi pályaudvar és a mariupoli kereskedelmi kikötő térségében. A személyvonatok az egyik külvárosi állomásig közlekednek, ahová autóbuszokkal juttatják el az utasokat.

A hatóságok szerint egyértelműen oroszbarát diverzánsok által elkövetett merényletről van szó. A szakadárok célja az volt, hogy megakadályozzák az azovi-tengeri kikötőváros gyáraiban előállított termékek behajózását. Mariupolban található többek között az Azovsztal is, amely a legnagyobb délkelet-ukrajnai vas- és acélipari kombinát.

Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság fegyveresei már hónapok óta készülnek a kulcsfontosságú Mariupol ostromára, amelynek térségében az ukrán kormányerők az utóbbi időben jelentős csapatösszevonásokat és ellenséges légi felderítést észleltek. Elemzők szerint Moszkva az általa támogatott szakadár erők révén ezen a városon keresztül szeretne szárazföldi átjáróhoz jutni az általa törvényellenesen elcsatolt Krím-félsziget és az orosz határ között.