Harckocsikat ad el Iraknak az Egyesült Államok

ritkaföldfémek, Rare Earth Elements, REE, Abrams tank
Vágólapra másolva!
Korszerű harckocsik eladását hagyta jóvá az Egyesült Államok kormánya Iraknak. A péteki washingtoni bejelentés szerint Irak a következő években 175 darab M1 Abrams típusú harckocsikhoz jut.  
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány hét végi közleménye szerint a harckocsik segíteni fogják Irakot határainak védelmében. Az ezzel kapcsolatos döntés egyben demonstrálja az Egyesült Államok elkötelezettségét az iraki önvédelmi képesség erősítésére.

Az M1 Abrams az amerikai hadsereg, illetve tengerészgyalogság fő harckocsi típusa, amelyet 1980-ban állítottak hadrendbe Forrás: AFP

Barack Obama elnök a közelmúltban engedélyezte, hogy több mint 3000 amerikai katonát küldjenek Irakba az Iszlám Állam szélsőséges terrorszervezet elleni harc támogatására.

Milliárdos beruházás

Az M1 Abrams az amerikai hadsereg, illetve tengerészgyalogság fő harckocsi típusa, amelyet 1980-ban állítottak hadrendbe. Névadója Creighton Abrams tábornok, aki a vietnami háború során 1968 és 1972 között az amerikai csapatok parancsnoka volt, 1972-től 1974-ig pedig a vezérkar főnöke.

Katonai források szerint a harckocsik eladásáról szóló, 2,4 milliárd dolláros megállapodás keretében Irak egyéb berendezéseket, illetve alkatrészeket, valamint logisztikai támogatást is kap.
A várható kongresszusi jóváhagyást követően a 175 M1 Abrams tankot öt év alatt szállítják le Iraknak.