Véget ér a hároméves nemzeti gyász

Észak-Korea és a szex, koreai katonanők és Kim DzsongIl néhai vezető a koreai állami média felvételén
Koreai katonanők és Kim Dzsongil néhai vezető a koreai állami média felvételén
Vágólapra másolva!
Kína tiszteletben tartja az észak-koreai vezetés döntését, hogy Pekinget nem hívta meg Kim Dzsongil észak-koreai vezető halálának harmadik évfordulójának szerdai központi megemlékezéseire - nyilatkozta a kínai külügyi szóvivő. Észak-Koreában a harmadik évvel zárul le a 2011. december 17-én vélhetően szívinfarktusban elhunyt Kim Dzsingil halálát követő hivatalos nemzeti gyász.
Vágólapra másolva!

Csin Kang szóvivő "nagy párt- és állami vezetőnek" nevezte Kim Dzsongilt, olyannak, aki nagyban hozzájárult Kína és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kapcsolatainak fejlesztéséhez. Ami a szomszédos ország megemlékezéseit illeti, az azok szervezésével kapcsolatos intézkedéseket Peking tiszteletben tartja - jegyezte meg Csin.

Remélik, hogy a koreaiak boldogok

Sajtóértekezletén a szóvivő egy kérdésre válaszolva még megállapította, hogy Kína és Észak-Korea közeli szomszédok, viszonyuk hagyományosan baráti. "Őszintén reméljük, hogy a KNDK képes fenntartani a stabilitást, az ott élők pedig boldogan élhetnek" - fogalmazott. Hozzátette: Kína kész a baráti együttműködés folytatására.

Koreai katonanők és Kim Dzsongil néhai vezető a koreai állami média felvételén Forrás: AFP/Koreai Állami Hírügynökség

Tavaly még meghívták Pekinget

Tavaly az elhunyt Kim fia, a jelenlegi észak-koreai vezető, Kim Dzsongun még vendégül látta Peking képviselőit az évfordulós eseményeken, amiről a kínai média akkor bő terjedelemben számolt be. Szakértők következtetése szerint a mostani fejlemények egyértelműen a két ország közötti "elhidegülés" jelei. Peking az elmúlt időszakban többször is tudatta, hogy nem szeretné, ha Észak-Korea atomfegyvert birtokolna, s az ország, illetve a Koreai-félsziget teljes atommentesítését szorgalmazza.

Kína nem nézte jó szemmel sem Phenjan kísérleti atomrobbantásait, sem a mostani vezető nagybátyjának, a kegyvesztetté vált Dzsang Szongteknek, az Állami Védelmi Bizottság elnökhelyettesének meghurcolását és kivégzését.