Törlik a Hamászt a terrorszervezetek uniós listájáról

Vágólapra másolva!
Törlik a szélsőséges palesztin Hamász szervezetet a terrorista csoportokat felsoroló európai uniós listáról, így döntött az Európai Unió Bírósága szerdán. Az Európai Bizottság közölte, hogy továbbra is terrorszervezetnek tekinti a Hamászt.
Vágólapra másolva!

A luxemburgi székhelyű törvényszék - elsőfokú - döntésének indoklásában "eljárási okokra" hivatkozik, utalva elsősorban arra, hogy a 2001-ben létrehozott "feketelistát" a médiából leszűrt következtetések alapozták meg. Azt is közölték, hogy a terrorlistás szankciók hatályát, köztük a Hamász anyagi forrásainak befagyasztását a három hónapos fellebbezési határidőig fenntartják, arra az esetre, ha ezalatt további intézkedésekről születne megállapodás.

Nem változott a Hamász megítélése

A mostani döntés nem jelenti azt, hogy az unió elismerné a palesztin militáns csoport tevékenységét, és azt sem, hogy "lényegét tekintve" változott volna a Hamász minősítése - közölte a bíróság. Músza Abu Marzúk, az iszlamista szervezet második számú vezetője közleményben üdvözölte a döntést. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök viszont reagálásában kifogásolta a bíróság ítéletét, és kérte a Hamász "azonnali" visszavételét a listára.

Az Európai Bizottság közleményt adott ki, miszerint fellebbezni fog a bíróság döntése ellen, mert továbbra is terrorszervezetnek tekinti a Hamászt. "Ez egy jogi döntés, nem pedig az Európai Unió kormányainak politikai döntése. Az EU a kívánt időben megfelelő kiigazító lépéseket fog tenni, esetleg fellebbez" - olvasható a közleményben.

Az EU fellebbezhet

Maja Kocijancic, a bizottság külügyi szóvivője pedig sajtótájékoztatóján azt mondta: "A jogi döntés egyértelműen eljárási kérdéseken alapul, és nem következik belőle, hogy a törvényszék ítélete miatt megváltozna a Hamász azon jellemzése, hogy terrorszervezet. Az EU-nak két hónapja van fellebbezni a döntés ellen, és a szervezettel szembeni korlátozó intézkedések a bíróság újabb döntéséig fennállnak."

A Hamász 1987-ben alakult azzal a kimondott céllal, hogy felszabadítsák Palesztinát az izraeli megszállás alól, s létrehozzák a Gázai övezetet és Ciszjordániát is magában foglaló palesztin államot. A szervezet nem ismeri el Izrael állam létezési jogát.