Nem enged a palesztinoknak az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok meg fogja vétózni a palesztin vezetés szerdán benyújtandó javaslatát az ENSZ Biztonsági Tanácsában - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter magas rangú palesztin tisztségviselők beszámolója szerint.
Vágólapra másolva!

John Kerry kedden Száeb Erekat palesztin főtárgyalóval és arab külügyminiszterekkel folytatott megbeszélést a brit fővárosban a palesztin vezetés azon határozattervezetéről, amely a ciszjordániai megszállás 2016 végéig való megszüntetésére szólítja fel Izraelt, valamint arra, hogy ismerje el a palesztin államot az 1967-es határok alapján.

Az USA él vétójogával

Egy palesztin illetékes szerint a "rendkívül hosszú és bonyolult" tárgyalások során arról tájékoztatták az amerikai külügyminisztert, hogy nem fogják visszavonni a javaslatukat. "Kerry erre közölte, hogy akkor élni fognak a vétójogukkal" - nyilatkozott a neve elhallgatását kérő tisztségviselő. Erekat erre állítólag azt válaszolta, hogy ez esetben azonnal kezdeményezni fogják a Palesztin Hatóság felvételét több nemzetközi szervezetbe, illetve nemzetközi egyezmények tagjai közé.

Nimr Hammad, Mahmúd Abbász palesztin elnök tanácsadója elmondta, hogy szerdán a beígért amerikai vétó ellenére is be fogják nyújtani a tervezetet az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A szóban forgó határozati javaslatot a tervek szerint a két évre szóló ideiglenes BT-tagsággal rendelkező Jordánia terjeszti a testület elé.

Az arab országok képviselői a palesztin javaslata mellett

Az arab országok képviselői arra próbálták rávenni az amerikai külügyminisztert, hogy a Biztonsági Tanácsban az Egyesült Államok az eddigi gyakorlattal szemben ne vétózza meg az Izrael érdekeit sértő palesztin javaslatot. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök éppen ennek ellenkezőjére igyekezett rávenni az utóbbi napokban az amerikai vezetést.

Az izraeli kormányfő vasárnap kategorikusan elutasította, hogy Izrael két éven belül kivonja katonáit Kelet-Jeruzsálemből és Ciszjordániából, mert álláspontja szerint ez azzal járna, hogy "iszlamista szélsőségesek jelennek meg Tel-Aviv külvárosaiban és Jeruzsálem szívében".