Iskolában mészároltak a tálibok

Vágólapra másolva!
Tálib fegyveresek megrohamoztak kedd délelőtt egy állami katonai iskolát a Pakisztán északnyugati részén található Pesavarban, s megöltek több mint száz diákot és tanárt.
Vágólapra másolva!

Egy helyi rendőrtiszt elmondta, hogy a katonai egyenruhába öltözött szélsőségesek az épületbe lépve találomra lövöldözni kezdtek, majd legkevesebb 500 tanulót és tanárt túszul ejtettek. Az iskola diákjai 10 és 18 év közöttiek.

104 halott, közülük 84 diák

A hadsereg egységei gyorsan a helyszínre érkeztek, s a pakisztáni tv felvételei szerint katonák vették körbe az épületet, és a hatóságok lezárták a környéket. A hadsereg egy közleményében később azt tudatta, hogy a tanulók és tanárok többségét kimenekítették, de "sokan" közülük meghaltak. A Hszinhua kínai hírügynökség értesülése szerint a támadás halálos áldozatainak száma 104, köztük 84 diák.

Öngyilkos merénylők

A Tehrik-e Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib ernyőszervezet egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy az iskolába csoportjuk öngyilkos merénylői hatoltak be, de azt az utasítást kapták, hogy a diákoknak ne ártsanak, kizárólag az intézet katonai személyzetét vegyék célba. A tálibok az oktatási intézmény elleni támadással elmondásuk szerint azt bosszulták meg, hogy a hadsereg offenzívát indított ellenük az Afganisztánnal határos észak-vazirisztáni törzsi területen.

Elítélték a támadást

Navaz Sarif pakisztáni kormányfő elítélte a támadást, és kijelentette, hogy a bűnösöknek nem kegyelmeznek. A pakisztáni hadsereg júniusban indított hadjáratot a vazirisztáni és haibár-pahtunhvai törzsi területeken működő szélsőségesek ellen. A légicsapások és a szárazföldi műveletek a hivatalos adatok szerint eddig már több mint ezer halálos áldozatot követeltek.