Egyiptomban újra megnyitott a brit nagykövetség

Vágólapra másolva!
Újra megnyitották kedden Nagy-Britannia kairói nagykövetségét, miután a külképviselet biztonsági okok miatt december 7-én felfüggesztette tevékenységeit.
Vágólapra másolva!

A követség honlapján megjelent közlemény szerint az épületet érintő biztonsági feltételek helyreállítása az egyiptomi kormánnyal való szoros együttműködésben történt. A bezárás háttere és a nagykövetség körüli biztonsági felhozatal fokozásának okai továbbra sem ismertek.

A kanadai nagykövetség továbbra is zárva

December 8-án ugyancsak biztonsági okokból bezárt Kanada egyiptomi nagykövetsége is, amely azóta sem nyitotta meg kapuit az ügyfelek előtt. Az egyiptomi biztonsági szolgálat egy múlt héten névtelenül nyilatkozó illetékese arról tájékoztatott, hogy a külképviselet kérte az egyiptomi hatóságokat, zárják le az épület melletti utcákat, és szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptessenek életbe. Az utóbbi kérésnek eleget tesznek, de az utcákat lezárni nem tudják - tette hozzá.

Támadásokat terveztek

Mind a brit, mind pedig a kanadai diplomáciai képviselet a főváros Garden City nevű kerületében található, s ott van az Egyesült Államok nagykövetsége is, amely azonban továbbra is nyitva tart. Egyes értesülések szerint a brit nagykövetség működését azért függesztették fel, mert egy nemrég elfogott szélsőséges fegyveres a külképviseletek elleni támadások terveiről tett beismerő vallomást.

Turisták Egyiptomban utoljára februárban váltak terrortámadás célpontjává. Négy ember halálát okozta egy dél-koreai turistabusz ellen elkövetett robbantásos merényletet az izraeli határ közelében.