Lerohanták a rendőrök a sydney-i túszejtőt

sydney túszdráma túsz
TOPSHOTS An injured hostage is carried out of a cafe in the central business district of Sydney on December 16, 2014. Police stormed the Sydney cafe where a gunman had taken hostages and displayed an Islamic flag, television footage showed early December 16. AFP PHOTO/Peter PARKS
Vágólapra másolva!
Lerohanták a rendőrök a túszejtőt Sydneyben hétfő éjszaka. Az akciónak három halottja van, az egyik a terrorista, többen megsérültek. Majdnem 16 órán át tartott a túszdráma.
Vágólapra másolva!

Megrohamozta a rendőrség azt a sydney-i kávéházat, ahol egy fegyveres közel 16 órán át tartott fogva több túszt. Az akció részletei csak lassan bontakoztak ki, a legfrissebb információk szerint két túsz vesztette életét, de meghaét maga a túszejtő is, legalább négy túszt kórházba vittek - jelentette a The Age ausztrál lap internetes kiadása.

Az akciót helyi idő szerint kedd kora hajnalban indították. Egy nagy dörejt és fegyverek ropogását lehetett hallani hosszan. Néhány pillanattal korábban hét túsz szaladt ki a Lindt Caféból. Korábban összesen öt túsz hagyhatta el a kávézót. Itt egy videófelvétel az akció kezdetéről:

A túszok közül egy 38 éves nő és egy 34 éves férfi vesztette életét. A rendőrök azután törtek rá a túszejtőre, hogy lövöldözést hallottak odabentről. Az ausztrál lap szerint összesen 17 embert tartott fogfa a túszejtő a 16 órán át húzódó túszdráma során.

Forrás: AFP/Peter Parks

Az ausztrál rendőrség szerint a túszejtő Man Harun Monisz iráni menekült, aki korábban gyűlölködő, fenyegető elektronikus leveleket küldött Afganisztánban elesett ausztrál katonák családjainak a szigetország afganisztáni katonai szerepvállalása elleni tiltakozásként. Ezért 2012-ben bíróságon el is ítélték. A férfi előszeretettel hívatta magát Harun sejknek és lelki gyógyítónak, a CNN amerikai hírtelevízió szerint azt követelte, hogy telefonon beszélhessen Tony Abbott ausztrál miniszterelnökkel.