Bizalmat szavaztak Ponta átalakított kormányának

Vágólapra másolva!
A negyedik Ponta-kormányban a miniszterelnök Szociáldemokrata Pártja adja a legtöbb tárcavezetőt, mellettük a Románia Haladásáért Országos Szövetség, a Konzervatív Párt, valamint a most belépő Liberális Reform Párt kapott két-két miniszteri posztot.
Vágólapra másolva!

Meggyőző többséggel - 377 szavazattal a beiktatáshoz minimálisan szükséges 285 helyett - bizalmat szavazott hétfőn a bukaresti parlament Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök új kormányának.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem vesz részt az új kormányban. Az RMDSZ belső parlamentje szombaton döntött arról, hogy a szövetség kilép Ponta kormányából, miután az elnökválasztáson a magyarok túlnyomó többsége nem a szociáldemokrata politikust, hanem a választásokon győztes Klaus Iohannist, a jobbközép jelöltjét támogatta.

Jelkép-háború

Közben kiújult a székelyföldi "jelkép-háború" is, miután a kormány Kovászna megyei képviselője bírságot szabott ki a magyar himnusz éneklése miatt, és a köztéren lévő székely zászlók miatt is újabb büntetéseket helyezett kilátásba. Ennek ellenére a szövetség úgy döntött, hogy megelőlegezi a bizalmat Pontának, és megszavazza az új kabinetet annak reményében, hogy folytatni fogja annak a kisebbségi fejezetnek a gyakorlatba ültetését, amely az RMDSZ-szel márciusban megkötött koalíciós megállapodáskor került a kormány programjába, és amelyet az új kabinet is átvett.

A bukaresti kormánynak az eddigi négy helyett egy miniszterelnök-helyettese lesz. A kormánytagok száma 25-ről 22-re csökkent. Kevesebb párton kívüli technokrata lesz a kormányban, a kabinet tagjainak többsége tagja a törvényhozásnak, Bogdan Aurescu külügyminiszter és az oktatási tárcát átvevő Sorin Campeanu, a Bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektora kivételével.