Megszavazta a költségvetést az amerikai szenátus

Vágólapra másolva!
A 2015. szeptember 30-áig tartó pénzügyi év 1100 milliárd dolláros költségvetési tervezete majdnem az egész szövetségi kormányzat működését finanszírozza, csak a belbiztonsági minisztérium számára szól a pénzügyi fedezet február 27-ig. A szenátus által 56:40 arányban elfogadott dokumentum már csak Barack Obama elnök aláírására vár.
Vágólapra másolva!

A belbiztonsági minisztérium költségvetésére már csak az új összetételű, mindkét házban republikánus többségű kongresszusban fognak visszatérni, és elképzelhető, hogy megkísérlik rákényszeríteni Obamát arra, vonja vissza az egyoldalúan, rendeleti úton meghirdetett bevándorlásügyi reformját. E reform lényege, hogy az Egyesült Államokban élő 11 millió illegális bevándorlóból mintegy négymilliót mentesítenének a kitoloncolástól.

A képviselőház csütörtök este szavazta meg a költségvetést, de ekkor már nem volt elég idő arra, hogy a szenátus is megvitassa és megszavazza azt az aznap éjféli határidőig, ezért a két ház kényszermegoldásként elfogadott egy áthidaló büdzsét. Az elnök is jóváhagyta akkor ezt a megoldást, amellyel el lehetett kerülni, hogy a kormányzat működése akár csak egy kis időre megbénuljon.

A most megmutatkozó súrlódások megfigyelők szerint azt vetítik előre, hogy Obama elnök kormányzásának utolsó két évében, főleg miután a képviselőház után a szenátusban is a republikánusok kerülnek többségbe, Washingtonban változatlan kérlelhetetlenséggel folynak majd a pártcsatározások.