Megélénkültek a kémek Norvégiában

2014.12.14. 21:32

Lehallgatókészülékeket találtak Oslo központjában, a parlament és kormányzati épületek közelében. A norvég rendőrség szerint politikusok telefonbeszélgetéseit figyelték.

Siv Alsen, a hírszerző szolgálat szóvivője közölte, hogy  nyomozást indítottak, további részleteket azonban nem árult el. A tájékoztatás szerint a hatóságok arra figyelmeztették a politikusokat, hogy legyenek óvatosak, az utóbbi években ugyanis fokozott kémtevékenységet észleltek Norvégiában.

A helyi média arról számolt be, hogy a fővárosban bázisállomásnak álcázott, illegális lehallgató és nyomkövető berendezéseket találtak. Az eszközöket a célszemélyek nyomon követésére, telefonhívásaik lehallgatására, illetve internetes adatforgalmuk megfigyelésére használhatták.

Az Aftenposten című napilap újságírói hosszú nyomozás után bukkantak a kémfelszerelésekre. "Több mint két hónapon keresztül rendkívül aprólékos munkát végeztek" - közölték szakértők, akik szerint nagy valószínűséggel egy másik állam titkosszolgálata állhat a lehallgatóprogram mögött, mivel az egyik készülék rendkívül összetett és drága.