Hollande és Merkel intézményi megoldást sürget

Vágólapra másolva!
Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár intézményi megoldást sürgetett Ukrajna keleti részén az ország területi integritásának tiszteletben tartásával. A két ország vezetője telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán elnökkel
Vágólapra másolva!

"Összegezték a Kijev és Moszkva közötti tárgyalásokat a minszki egyezmény megvalósításáról, mindenekelőtt a tűzszünet alkalmazásáról, a fogolycseréről és a szakadárokkal folytatott párbeszéd felvételéről az összekötő csoport keretében" - írta az elnöki hivatal közleményében.

Szeptember 5-én a fehérorosz fővárosban a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett összekötő csoport, valamint a szakadárok képviselője azonnali tűzszünet életbe léptetéséről egyezett meg. A fegyvernyugvás azonban azóta sem következett be, ezért múlt kedden Kijev egyoldalúan újabb fegyverszünetet hirdetett meg.

Putyin ígéretet tett

Hollande és Merkel azt hangsúlyozta, hogy "fontos egy intézményi megoldás kidolgozása az ország keleti részén Ukrajna területi integritásának tiszteletben tartásával". Jelezték, hogy az orosz hatóságnak minden tőlük elvárható intézkedést meg kell hozniuk a feszültség enyhítése érdekében, mint ahogy azt a francia köztársasági elnök jelezte Vlagyimir Putyin elnöknek december 6-i moszkvai megbeszélésükön.

A közlemény szerint a két ország vezetője "arra bátorította Porosenko elnököt, hogy indítsa el a reformokat Ukrajna gazdasági és pénzügyi helyzetének fellendítésére. Ez a nemzetközi támogatás megerősítésének egyik feltétele" - hívta fel a figyelmet az elnöki közlemény.

17 milliárdos IMF segítség

Az IMF idén áprilisban 17 milliárd dolláros, két évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajnának. Ez része annak a 27 milliárd dolláros segélycsomagnak, amelyet nyugati országok nyújtanak az országnak. A nemzetközi pénzügyi szervezet azonban novemberben figyelmeztette Ukrajnát, hogy a jövő év végéig újabb 19 milliárd dollár hitelre lesz szüksége.