Észak-Koreába szökött egy amerikai

2014.12.14. 08:24

Phenjani sajtóértekezletén elítélte az Egyesült Államok kül- és belpolitikáját a 29 éves Arturo Pierre Martinez, akinek másodszorra sikerült Észak-Koreába szökni. Az édesanyja szerint bipoláris, és remélhetőleg karácsonyra már hazatérhet a texasi El Pasóba.

Patricia Eugenia Martinez elmondta a CNN amerikai hírtelevíziónak, hogy a fia korábban a folyún átúszva próbált bejutni Észak-Koreába, de akkor a dél-koreai haditengerészet elkapta, és visszatoloncolták az Egyesült Államokba, Kaliforniában pedig pszichiátriai intézetbe vitték, ahonnan bírósági döntéssel szabadult.

Ahelyett azonban, hogy hazament volna, Kínába repült. Egyelőre nem világos, hogy végül hogyan jutott Észak-Koreába, és mi volt útjának valódi célja. 

Arturo Pierre Martinez a phenjani Népi Kultúra Palotájában tartott sajtótájékoztatótForrás: MTI/EPA/KCNA/-------------------

Három amerikait éppen elengedtek

Egy észak-koreai közlemény szerint Martinez novemberben érkezett, két nappal azt követően, hogy Phenjanban James Clapper amerikai nemzeti hírszerzési igazgató tárgyalást kezdett két amerikai állampolgár, Kenneth Bae és Matthew Todd Miller szabadon bocsátásáról.

A két férfit az észak-koreai törvények megsértése miatt ítélték kényszermunkára, de Clapper tárgyalásai eredményeképpen szabadon távozhattak. Egy harmadik amerikai állampolgárt, Jeffrey Fowle-t októberben engedtek el az észak-koreai hatóságok.

Martinez vasárnap rövid nyilatkozatában azt mondta, nagyon hálás azért, hogy Észak-Koreában megkegyelmeztek honfitársainak és neki is nagylelkű bánásmódban volt része.