Lövésekkel tarkított tűzszünet Ukrajnában

Vágólapra másolva!
A tűzszünet ellenére tizenegyszer támadtak a szakadár lázadók az ukrán hadsereg kelet-ukrajnai állásaira az elmúlt napban, és egy pilóta nélküli repülőgép haladt el a még a kijevi kormány ellenőrzése alatt álló utolsó kelet-ukrajnai stratégiai nagyváros, Mariupol kikötőváros felett – közölte a hadsereg.
Vágólapra másolva!

Erősödött az ellenséges felderítő tevékenység Mariupol körül, és egy drónt is észleltünk – olvasható a hadsereg közleményében. Az ukrán vezetés hónapok óta attól tart, hogy a lázadók nagyszabású offenzívát indítanak Mariupol ellen, hogy folyosót nyissanak az orosz határ és a márciusban Moszkva által annektált Krím félsziget között.

A donyecki repülőtérnél, ahol hónapok óta folynak a harcok az ukrán hadsereg és a szakadárok között, „mozgalmas volt az éjszaka” – közölte a Jobboldali Szektor radikális ukrán pártnak a helyszínen tartózkodó egyik önkéntese. Hozzátette: orvlövészek tüzeltek, és robbanások hallatszottak a repülőtéren, a reggel viszont nyugodt volt.

Légi járatokat tiltottak be

A tűzszünet kedden lépett életbe Kelet-Ukrajnában, ahol az ENSZ adatai szerint a konfliktusnak több mint 4300 halottja van.

Az ukrán hatóságok betiltottak a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkba, Harkivba és Zaporizzsjába induló valamennyi légi járatot – közölte szombaton a polgári légi irányítás vezetője.

Denisz Antonyuk hozzátette: a szombaton hatályba lépő intézkedést biztonsági megfontolásokból hozták meg. További részleteket nem közölt, és arra sem tért ki, hogy meddig lesz érvényben.

November végén az ukrán hatóságok az orosz légitársaságok Dnyipropetrovszkba és Harkivba közlekedő járatait tiltották be.