Ítéletidő Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Évek óta nem tapasztalt hevességű zivatarok, a hegyvidéken hóviharok söpörtek át csütörtökön Kalifornia északi és középső vidékein, súlyos fennakadásokat okozva közlekedésben és az áramellátásban.
Vágólapra másolva!

San Francisco nemzetközi repülőterén 240 járatot kellett törölni, és a többi gép is átlagosan kétórás késéssel szállt fel vagy érkezett. A nagyváros térségében mintegy 150 ezer fogyasztó maradt áram nélkül. Az áramhiány és a csatornák túlterheltsége fennakadásokat okozott a városi közlekedésben is. Az I-280-as autópálya néhány szakaszát lezárták. Több iskolában csütörtökre és péntekre tanítási szünetet rendeltek el.

A Shasta-tó környékén 130 milliméternyi csapadék hullott, a kaliforniai Központi völgyben pedig 100 milliméternyi esőre számítanak. A Sierra Nevada hegyeiben a meteorológusok szerint a hétvégére méteres hó hullhat, a széllökések sebessége pedig elérheti az óránkénti 130 kilométert. Fort Braggnél az óceán hullámainak magassága megközelítheti a 7,5 métert.

Több városban, áradásra számítva, homokzsákokat fektettek le, és felszólították a lakosságot, hogy tartalékoljon élelmiszert és ivóvizet. A vihar második hulláma helyi idő szerint péntekre virradóra eléri Dél-Kaliforniát is, a hétvégén pedig egy harmadik hullám érkezik majd a Csendes-óceán felől.