Gorbacsov megvédi Putyint

HORIZONTAL 1430485 Russia, Moscow. 03/30/2013 First president of the USSR Mikhail Gorbachev speaks in a public lecture at RIA Novosti Agency. Alexander Vilf/RIA Novosti
Mihail Gorbacsov egy 2013 márciusi eseményen
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kezdte az „új hidegháborút”, Vlagyimir Putyinnak pedig nincs választása, mint kiállni Oroszország érdekeiért – állítja az orosz elnök egyik legélesebb kritikusa, Mihail Gorbacsov.
Vágólapra másolva!

A 83 éves egykori kommunista pártfőtitkár szerint egy új hidegháború kellős közepén vagyunk, de ezért nem Vlagyimir Putyin és a Krím-félsziget annektálása okolható.

A Szovjetunió összeomlása utáni években a Nyugat „próbált minket egyfajta hátsó udvarrá, gyarmattá változtatni – fejtette ki az amerikai Time magazinnak adott exkluzív interjúban. – Népünk azonban ezt nem engedhette meg. Ez pedig nem csupán büszkeség kérdése. Arról van szó, hogy van egy ország, amelyik nem válogatja meg a szavait, korlátokat kényszerít másokra. Amerika akar diktálni mindenben!” – tette hozzá.

Mihail Gorbacsov 83 évesen is teljesen friss szellemileg, és kimondja, amit gondol Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexander Vilf

Hozzászoktak a nagyhatalmi státuszhoz

Oroszország számára, amelynek a vezetői még nem felejtették el azokat az időket, amikor a Szovjetunió volt az egyik szuperhatalom, az Egyesült Államok dominanciája a világpolitikában folyamatos frusztrációt jelent.

Ahelyett, hogy egyenlő félként kezelné Oroszországot, a Nyugat megpróbálta „kiszorítani Moszkvát a világpolitikából” – panaszkodott Gorbacsov, aki példaként a nyugatbarát ukrán kormány hatalomra segítését hozta fel.

Kényszerítették Putyint, hogy lépjen

A Kijevben történtekre reagálva Putyin visszaszerzett valamennyit abból a befolyásból, amelyet Oroszország korábban elveszített, és ezzel kivívta Gorbacsov csodálatát.

„Putyin elkezdett a saját feje után menni – utalt a Szovjetunió első embere a Krím-félsziget annektálására. – És ezt a többség érdekében tette.”

A Krím-félsziget annektálása rekodr magasságba röpítette Putyin népszerűségét Forrás: AFP/Viktor Drachev

Tavaly még másképpen beszélt

Az effajta dicséret még egy éve is elképzelhetetlen lett volna Gorbacsov részéről, hangsúlyozta az amerikai hetilap, emlékeztetve arra, hogy 2013 tavaszán az idős politikus még élesen bírálta Putyint, amiért üldözi az ellenzéket, és elhallgattatja a másként gondolkodókat.

„Az Isten szerelmére, nem szabadna félnie a saját népétől… Az emberek azt akarják és várják el az elnöktől, hogy folytasson velük nyílt, egyenes párbeszédet” – mondta a BBC-nek adott interjúban.

Az elnök túl népszerű

Ezek az érvek azonban az utóbbi időben eltűntek Gorbacsov és Putyin más bírálóinak retorikájából. Ennek részben oka lehet, hogy a Krím-félsziget annektálása után Putyin népszerűsége rekord magasságba emelkedett, meghaladta a 80 százalékot, és ezen nem rontottak a nyugati szankciók, a rubel gyengülése és a gazdaság visszaesése sem.

A Time szerint úgy tűnik, Gorbacsov kész megbocsátani Putyin önkényuralmi módszereit mindaddig, amíg az elnök Oroszország elveszített szuperhatalmi státuszának visszaszerzésén munkálkodik. „Az autokrata kézi vezérlésre is szükség volt, hogy kikeveredjünk abból a helyzetből, amelyet a barátaink, egykori barátaink és szövetségeseink hoztak létre Oroszország számára azzal, hogy kiszorítottak minket a geopolitikából” – fogalmazott Gorbacsov.

Vlagyimir Putyin. Autokrata kézi vezérlésre is szükség van néha Forrás: AFP/Ria Novosti/Michael Klimentyev

Gorbacsov szerint se hátrálhat meg

Bár sokan már nem csupán új hideg, hanem forró háborút is emlegetnek, ez nem jelenti azt, hogy Putyinnak meg kell hátrálnia a nyugati szankciók miatt. Gorbacsov szerint ezúttal az amerikaiaknak kell némi alázatosságot tanúsítaniuk, és engedni, hogy Oroszország visszanyerje az őt megillető világhatalmi státuszt.

„Kemény dió lekicsinyelni az oroszokat. Tisztában vagyunk azzal, mennyit érünk” – figyelmeztetett Gorbacsov, aki tanáccsal is szolgált Putyinnak. „Én megtanultam, hogy lehet hallgatni az amerikaiakra, de nem szabad megbízni bennük. Ha a fejükbe vesznek valamit, készek kifordítani a sarkaiból a Földet, hogy elérjék, amit akarnak” – mondta.

Ugyanakkor úgy véli, párbeszédre van szükség, a két félnek vissza kell térni oda, ahol a hidegháború végén voltak. De a világ pillanatnyilag éppen ezzel ellenkező irányba halad.