Arcraülő-sztrájkkal tiltkoznak a britek a pornótiltás ellen

2014.12.12. 16:49

Többek között pornóipari dolgozók tiltakoztak tömeges arcra üléssel az ellen, hogy a brit parlament betiltotta egy sor rendhagyó szexuális tevékenység bemutatását a brit online pornófilmekben. A törvényhozók a tevékenységek - például az arcra ülés - erkölcsileg káros voltára hivatkoznak, a tiltakozók viszont cenzúrát kiáltanak.

Különös tiltakozás helyszíne volt pénteken a brit parlament környéke. A demonstrálók az ellen a pornóiparra vonatkozó új jogszabály ellen tiltakoztak, amely erkölcsileg káros voltuk miatt tiltottnak nyilvánított több, pornófilmekben előszeretettel bemutatott rendhagyó szexuális tevékenységet.

Az audiovizuális médiaszolgáltatókat szabályozó jogszabályban tíz ilyen tevékenységet tettek tiltólistára a szex közbeni elfenekeléstől kezdve az arcraülésen és a női ejakuláción át a pisiszexig. A tiltás a Nagy-Britannia területén forgatott online pornófilmekre vonatkozik.

Forrás: AFP/Leon Neal

A brit parlament előtt szexmunkások, pornóipari dolgozók és aktivisták gyűltek össze, akik nevetségesnek és a szólásszabadságot sértőnek nevezték a tiltást. Többen be is mutatták az egyik betiltott tevékenységet, konkrétan az arcra ülést, miközben egy Monthy Python klasszikust énekeltek.

A jogszabály bírálói szerint nem csak a hazai pornóipart károsítja - mivel a felhasználók könnyen átpártolhatnak külföldi oldalakra, ahol nem tiltottak a kérdéses dolgok -, hanem egyben „önkényes cenzúra is”. „Úgy éreztem, ezzel valami bekúszik a szexuális szabadságomba. Ezzel más törvényeket is becsempészhetnek ide” – idézte a Guardian brit lap az egyik tiltakozót, a Mistress Absolute névre hallgató profi dominát.

Forrás: AFP/Leon Neal

„Egyes betiltott tevékenységek valóban nevezhetők túlzottan szexistának, de ez az egész nem csupán a szexizmusról szól, hanem a cenzúráról. A kormány a jóváhagyásunk nélkül csorbította személyes szabadságjogainkat” – közölte a tiltakozás egyik szervezője. A résztvevők ezt kántálták:

"Mit akarunk? Arcra ülést! Mikor akarjuk? Most! "