Megjárja az, aki többet költ, mint amennyit keres

Vágólapra másolva!
A fekete- és szürkejövedelmek kifehérítését reméli Arszenyij Jacenyuk kormánya attól a törvénytől, amely lehetővé teszi, hogy megadóztassák azt az összeget, amennyivel a munkavállaló többet költ a kereseténél.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminisztérium és az adóhatóság által közösen kidolgozott törvénytervezet értelmében a jövőben harminc százalékos adóval sújtják majd az állampolgárok mindazon kiadásait, amelyek meghaladják a kimutatható jövedelmeiket. A javaslat előterjesztői szerint ezzel az intézkedéssel véget lehetne vetni annak a jelenségnek, hogy a munkaadók hivatalosan minimálbéren jelentik be a munkavállalókat, az azt meghaladó összeget pedig borítékban, azaz adómentesen fizetik ki.

Bottal üthetik a gazdag adócsalók nyomát

A tervezet ellenzői szerint a lépés elsősorban a munkavállalók legszegényebb, legkiszolgáltatottabb rétegét fogja sújtani. A havi fizetésüket borítékban kapók ugyanis nem az adóelkerülés alattomos szándékával, hanem elsősorban kényszerűségből kénytelenek ilyen feltételekkel munkát vállalni.

A gazdagabbak viszont úgyis annyit keresnek, amennyit nem szégyellnek, az általuk külföldre menekített, eltitkolt jövedelmeknek pedig az adóhatóság bottal ütheti a nyomát.

Megszorító csomag

Az úgynevezett túlköltekezési adó bevezetése a részét képezi annak a megszorító csomagnak, amelyet kedden ismertetett Arszenyij Jacenyuk, gondosan selyempapírba csomagolva.

A díszdoboz fedele alá pillantva azonban nyomban kiderül, hogy a teljes gazdasági összeomlás és az ukrán államcsőd elkerülését célzó intézkedés nyomán az elkövetkezendő évek a lakosság számára a hétköznapok túléléséről fognak szólni, amit csak súlyosbítanak a keleti országrész infrastruktúráját módszeresen leromboló polgárháborús állapotok – vélik a szakértők.