Magyar Gripenek Észtország légterében

Vágólapra másolva!
Ismerkedő repülést hajtott végre Észtország légterében a magyar légierő két Gripen típusú vadászgépe szerdán. A gépek felkészülnek, hogy jövőre részt vegyenek abban a NATO-küldetésben, amely a balti országok feletti légtér védelmét célozza - közölte Tallinnban az észt hadsereg vezérkari főnöksége.
Vágólapra másolva!

Magyarország 4 Gripen vadászgéppel és mintegy 90 fős kitelepülő állománnyal fogja ellátni a Baltikumban vállalt légtérrendészeti feladatait - derült ki a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentéséből.

Magyarország helsinki nagykövete, Forrai Kristóf, aki figyelemmel kísérte a vadászgépek repülését az észt fővároshoz, Tallinnhoz közeli A:mari légibázison, azt mondta: Magyarország teljes felelősséggel vesz részt a balti államok légterének védelmében - olvasható az észt vezérkar közleményében.

Járőrözni fogunk

A magyar kontingens, amely a litvániai Zokniai támaszponton fog állomásozni, 2015 második felében fogja ellátni légtérvédelmi feladatait. A balti NATO-tagállamok nem rendelkeznek járőrözésre alkalmas harci repülőgépekkel, ezért az észak-atlanti szervezethez történt 2004 áprilisi csatlakozásuk óta légterük védelmét rotációs alapon a NATO-országok látják el. A NATO repülőgépei a litvániai Zokniai bázison állomásoznak, de 2014-től egy részüket az észt A:mari támaszponton helyezik el.

A balti államok légterének védelmét jelenleg a német légierő Eurofighter vadászgépei, továbbá portugál F-16-os, kanadai CF-18 Hornet és Lengyelországban állomásozó holland F-16-os harci gépek látják el - írta a RIA Novosztyi.

Aktívabbak leszünk

A magyar Honvédelmi Minisztérium novemberi közleménye szerint Magyarország hatékonyabban vesz részt a NATO Integrált Légvédelmi Rendszerében, és a jövőben a Magyar Honvédség is telepíthet légi erőket és földi kiszolgáló személyzetet a szövetséges államokba. Magyarország 2015 szeptembere és decembere között hajtja végre 4 Gripen vadászgéppel és a kitelepülő földi kiszolgáló állománnyal a Baltikumban vállalt légtérrendészeti feladatait.