Goodfriendék elmagyarázzák, mi a korrupció

André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője sajtótájékoztatót tart hivatalában egyes magyar köztisztviselők amerikai beutazási engedélyének felfüggesztésével kapcsolatban
Vágólapra másolva!
Most először tartotta fontosnak tudatni a budapesti amerikai nagykövetség, hogy Washington hogyan harcol a korrupció ellen. A szöveg a magyar helyzetre csak áttételesen alkalmazható, a washingtoni külügy egyik friss videóján viszont szóba kerül a korrupt tisztségviselők kitiltása.
Vágólapra másolva!

Küzdelem a bűnözés és a korrupció ellen – ezzel a címmel tett közzé bejegyzést kedden, az ENSZ korrupcióellenes világnapja alkalmából az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. A képviselet honlapján – illetve blogján magyar nyelven is – elérhető poszt a washingtoni külügyminisztérium vonatkozó anyagának szó szerinti átvétele, amelyben főleg arról lehet olvasni, hogy Amerika hogyan igyekszik felszámolni a külföldi szervezett bűnözői csoportokat a Nemzetközi Kábítószer- és Rendészeti Ügyi Hivatalon (INL) keresztül. Olyan megfogalmazást, amely alapján a magyarországi helyzetre asszociálhatnánk, csak nagyon nagy áttéttel lehet benne találni. Például ilyeneket:

  • Az INL segít az Egyesült Államok kormányának és tengeren túli partnereinek abban, hogy hatékonyabban reagáljanak a felmerülő bűnügyi problémákra, s megragadják az ellenük alkalmazható lehetőségeket
  • Az INLegyezményekről és helyi kötelezettségekről is tárgyal, mint például az ENSZ korrupcióellenes egyezménye
André Goodfriend ismét üzent Fotó: Bielik István - Origo

Jelzésértékű ugyanakkor – amint ez az idézett blog 2011 márciusáig visszanyúló archívumából is kiderül –, hogy nem valamiféle hagyományról van szó: ez az első alkalom, amikor a követség efféle tartalmat tett közzé a december 9-i világnap alkalmából.

Szájbarágják

Ezzel párhuzamosan az amerikai külügyminisztérium egy videót osztott meg a YouTube-on, amelyben az INL egyik munkatársa egy percben foglalja össze a korrupció lényegét, illetve az amerikai ellenlépéseket. „Az Egyesült Államok segít a világméretű korrupcióellenes mozgalom vezetésében, kormányképviselőket, civil és felügyelő szervezeteket, újságírókat és a magánszektort is bevonva” – magyarázza Brooke Darby, majd megemlíti, hogy a harc jegyében „a korrupt tisztségviselőktől megtagadják a vízumot”.